Putin och Obama samlades för privat möte. Foto: Sergey Guneyev /TT
Putin och Obama samlades för privat möte. Foto: Sergey Guneyev /TT

Obama och Putin om al-Assads öde

Ekots Agneta Ramberg: Det blev inga genombrott
12 min

När FN-s generalförsamling sammanträdde diskuterade Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barak Obama Bashar al-Assads roll i en framtida lösning på Syrienkonflikten.

– Det blev inga genombrott, men det var det ingen som hade väntat sig heller. De är fundamentalt oense om det som varit stötestenen längs hela den syriska konflikten nämligen regimen Bashar al-Assads roll och öde, säger Ekots utrikeskommentator Agneta Ramberg.

Stämningen var spänd. De två ledarna är ense om att de vill bekämpa den islamiska staten och hitta en lösning på konflikten, men oense om hur den lösningen ska se ut.

– De skakade hand inför kamerorna helt utan leenden och inte med mycket ögonkontakt. Deras tal i FN:s generalförsamling hade till stora delar udden riktade mot varandra och även om man talade om samarbete så var samtalet delvis var en duell som påminde många om dueller under det kalla kriget, säger Agneta Ramberg.

Olof Skog, Sveriges FN-ambassadör i New York, säger att flyktingsituationen i Europa har skapat ett nytt högt tryck på att hitta en lösning på Syrienkonflikten.

– Det som vi kallar Europas migrationskris handlar ju mycket om att det pågår olösta konflikter i Mellanöstern så det finns ett helt nytt tryck i den frågan. Ett första sätt att komma till en lösning för att få ned våldsnivån bygger på att man måste hitta något slags samtalsformat mellan de stora makterna.

– Det trycket är väldigt högt, det är till och med så att FN:s generalsekreterare som är väldigt försiktig i många avseenden är väldigt tydlig med att problemet beror delvis på att vi har haft en låsning i säkerhetsrådet och då tittar ju många på just Ryssland och USA.

I generalförsamlingen pläderade Putin för ett brett samarbete mot IS i vilket också den syriska regimen var tänkt ingå.

– Den här retoriken är inte ny, för Ryssland är ju problemet bara IS. Då glömmer man bort att det började mot regimens nedslag mot en opposition, man skriver ju om historien, säger Skog.

Men även om förslaget varken var oväntat eller nytt ska det ändå ses som en inbjudan till samtal, säger Skog.

– I väst har man insett att man måste prata med människor man inte vill prata med men samtidigt är ju Obama tydlig med att på lång sikt är inte al-Assad del av lösningen.

Enligt FN-ambassadören ligger Sveriges linje i Syrienfrågan nära den amerikanska.

– Ska man få slut på våldet måste de som styr våldet sitta med vid något slags förhandlingsbord. Du har en tyrannisk regim som inte drar sig för ngt vad gäller våld mot sin egen befolkning och å andra sidan en terroristorganisation som konkurrerar med få vad gäller fruktansvärda medel man använder.

– Då kräver det att man får ned våldsnivån och börja titta på någon slags övergångsfas som leder till någon sorts politisk demokratisk lösning . I den fasen måste man erkänna att Assad kan behöva ha en roll. Men det ska han inte ha på längre sikt.

USA och västvärlden har länge mjukat upp sina tongångar i frågan om Bashar al-Assads eventuella medverkan i ett övergångsstyre.

– Länge sade man att ett förhandsvillkor var att al-Assad måste bort, det säger man ju inte längre. Obama pratade i sitt tal om att vara realist, han sa att man kan tolerera honom under en övergångsperiod, men inte som en allierad som ju är vad Ryssland tänker sig, säger Agneta Ramberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".