Återförsäljare för Volkswagen. Foto: Patrik Stollarz/TT.
Foto: Patrik Stollarz/TT.

Seat dras in i VW-skandalen

Skandalen inom Volkswagenkoncernen fortsätter att växa. Nu erkänner bilmärket Seat att 700 000 bilar utrustats med fuskprogrammet som skakar bilindustrin.

– Bilarna har sålts i Seats globala nätverk och vi arbetar nu med att avgöra hur många av dem som sålts på respektive nationella marknad, säger en talesperson för Seat, rapporterar AFP.

Det handlar alltså om 700 000 bilar som enligt det spanska bilmärket, som ägs av Volkswagengruppen, ska ha utrustats med mjukvaran som kan manipulera utsläppstester.

Seat säger nu att företaget kommer att kontakta ägare till Seatbilar utrustade med den berörda motorn, EA 189, och uppmana dessa att uppsöka auktoriserade testcenter.

Företaget säger även att man kommer att skapa en sökmotor på sin hemsida där bilägare kan gå in och söka om deras bil berörs.

Det var förra veckan som beskedet att Volkswagen utrustat bilar med en mjukvara som kan manipulera labbtester slog ner som en bomb. 

Över 11 miljoner bilar uppskattas hittills beröras och skandalen beskrivs som en av de största i bilindustrins historia.

I ett inslag i God morgon, världen! i P1 beskriver DN:s motorjournalist Lasse Swärd mjukvaran som ett virus som känner av att bilen befinner sig i en labbmiljö.

I labbmiljön slås avgasreningen på och utsläppen av kväveoxider pressas ner. Bekymret för biltillverkaren är att då ökar bränsleförburkningen. Så när bilen sen släpps ut i trafiken avaktiveras avgasreningen vilket ger lägre förbrukning men avsevärt högre utsläpp.

– Bilen har två ansikten: ett i labbet och ett i verkligheten, säger Lasse Swärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista