Skattebrottsåtal väcks mot styrelseledamot i SD-bolag

1:58 min

Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Martin Kinnunen som i dag åtalats för bland annat grovt skattebrott får fullt stöd från partitoppen och planerar fortsätta sitt riksdagsarbete.

Men misstankarna om brott är allvarliga anser vice chefsåklagare Jacob Holmberg.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt framför allt att det inte bokförts någonting alls under det år det skulle löpande ha bokförts. Det skulle ha gjorts löpande under 2013, men det bokförs inte förrän i april 2014.

Brotten ska enligt åklagaren har begåtts av riksdagsledamoten Martin Kinnunen för ett par år sedan då han satt som styrelseledamot i bolaget Samtid och Framtid, ett dotterbolag till Blåsippan AB som i sin tur är ett bolag under Sverigedemokraterna.

Att brotten som även inkluderar osanna fakturor och grova bokföringsbrott bedöms som just grova är kopplat till de relativt höga belopp som enligt åklagaren deklarerats felaktigt.

– Det handlar om ett åtal som gäller utgående moms på 912 000 ungefär, ett som gäller inkomst, skatt för bolaget med 638 000 och ingående moms med runt 162 000

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att han inte uppfattar det som Martin Kinnunen haft något uppsåt att begå brott och ger honom fortsatt stöd.

Och Martin Kinnunen själv, som förnekar brott, säger sig känna tillförsikt för den rättsliga prövningen.

– Jag känner mig ganska trygg med detta för det grundar sig i åklagarens påstående att jag känner till de här felaktigheterna och det har jag inte gjort. Utan när jag fått kännedom om felaktigheterna då har det vidtagits åtgärder och det är det som jag ska förklara för rätten. När jag upptäckt brister har jag sett till att de åtgärdats.

Vad innebär det här för dig och din plats i riksdagen?

– Det innebär att det blir jobbigare för mig att fullgöra mitt uppdrag. Jag måste fokusera mer på andra saker än på politik och vi får se hur det påverkar mig, säger Martin Kinnunen och fortsätter: 

– Jag är inte dömd för några brott. Vi har en pågående rättsprocess, jag känner tillförsikt mot den. Men i dagsläget har jag inga planer på att avgå eller så. Nu har vi jobb inför allmänna motionsperioden och den tänker jag vara delaktig i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista