Flykting på svenskt asylboende. Foto: Adam Ihse/TT.
Flera remissinstanser har riktat kritik mot förslaget. Arkivfoto: Adam Ihse/TT.

Myndigheter oroliga över kommuntvång

"Vi tror att det finns en risk för konflikt i kommunerna"
1:27 min

Boverket är oroliga för konsekvenserna av regeringens kommuntvång för flyktingmottagande. I ett remissvar från myndigheten menar man att lagförslaget kan ställa olika svaga grupper i samhället mot varandra och uppmanar därför regeringen att göra en utredning.

– Vi tror att det finns en risk för konflikt i kommunerna. När grupper i samhället som har det svårt att etablera sig på bostadsmarknaden behöver hjälp så finns det bara ett visst antal bostäder för de ändamålen, säger Micael Nilsson på Boverket.

Tillgången på bostäder för missbrukare eller andra utsatta grupper i samhället är god menar Micael Nilsson, men köerna är långa.

Samtidigt så har kommunerna svårt att ordna boende till det ökade antalet flyktingar som väntas till Sverige. Mer än 8 av 10 kommuner bedömer att de har ett underskott på bostäder enligt siffror från Boverket.

– De svagaste grupperna är ofta hänvisade till hyresrätter och de flesta står också i någon form av bostadskö som blir allt längre, säger Micael Nilsson på Boverket.

Lagförslaget, som är tänkt att tvinga kommuner att ta emot flyktingar, väntas få stöd av en majoritet i riksdagen då Folkpartiet sen några veckor tillbaka ändrat sig och numera är för ett kommuntvång.

Men flera remissinstanser har riktat kritik mot förslaget, däribland Arbetsförmedlingen som vill se ekonomiska sanktioner mot kommuner som inte följer lagen.

Ansvarige ministern Ylva Johansson vill ännu inte kommentera kritiken från remissinstanserna och meddelar att hon återkommer när hon gått igenom remissvaren.

Klart är i alla fall att regeringen nu skyndar på processen för att få ett kommuntvång på plats, det meddelade justitieminister Morgan Johansson till Ekot förra veckan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".