Överfull flyktingbåt och bild på Aliou Mbow. Foto: TT/Privat.
Foto: TT/Privat.

Överlevde Medelhavet - nu varnar han andra

1:52 min

Rekordmånga flyktingar har dött på sin väg till Europa i år, nästan 3 000 människor, de allra flesta på Medelhavet. Många som har gjort den farliga färden varnar nu sina landsmän.

Den största gruppen av de som har drunknat är migranter från Afrika söder om Sahara. 26-årige Aliou Mbow, som återvänt till Senegal, berättar om sin mardrömsnatt på havet.

– Det var fem timmar efter att vi hade lämnat land, gummibåten började läcka luft på ena sidan och han som körde båten sa att vi måste vända tillbaks. Jag och några andra började tömma båten på vatten med de avklippta plastflaskorna vi hade fått som skopor. Jag koncentrerade mig på det för att inte tappa förståndet. Vågorna slog in över båten, folk på ena sidan föll i mörkret, säger han.

Aliou Mbow hade en ofantlig tur, han föll inte i och den överlastade båten lyckades ta sig tillbaks till land. Efter det bestämde han sig för att han ville hem, inget annat.

Under de fyra månader han stannade i Libyen för att jobba ihop pengar till biljetten hem inledde han sin nya mission: att få folk att vända tillbaka hemåt.

– Jag mötte så många deprimerade. Jag övertalade många att följa med mig hem istället för att göra den livsfarliga resa över havet, säger han.

Han använde sin yrkestalang för att muntra upp de han mötte. Han är komiker och har gjort flera egna pjäser och filmer. Väl hemma igen är det en tv-film om migration som är hans nya projekt. Det är ingen komedi den här gången, snarare en tragedi. Han hoppas den ska visas i skolor i Senegal för att undervisa unga och avskräcka.

– Det är inte värt det, att ta livet av sig för att försöka nå Europa. Med alla pengar unga lägger på resan kan de starta projekt här hemma i stället. Det är här vi har våra familjer och vänner, vår kultur. Jag trivs här. Europa är inte en dröm för mig längre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista