Vindkraftverk i Halland. Foto: Lars Pehrson/TT
Vindkraftverk i Halland. Foto: Lars Pehrson/TT

Fortsatt stiltje för vindkraften

1:32 min

Inga vindkraftverk beställdes under andra kvartalet och nu när det tredje kvartalet går mot sitt slut är det fortsatt trögt.

Efter att vindkraften byggts ut kraftigt under flera år och nu är det tredje största energislaget så tog det i våras stopp för nya investeringar, enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi. Motvinden har fortsatt och nu när det tredje kvartalet tar slut så är det betydligt färre investeringar än det brukar vara så här års.

– Det ser väldigt tufft ut just nu, säger Mattias Wondollek, analytiker på branschorganisationen Svensk Vindenergi.

Finns det några tagna investeringsbeslut det här tredje kvartalet?

– Vi känner bara till ett par stycken och det är inga större investeringar. Just det tredje kvartalet brukar det vara ungefär 200 till 250 megawatt som tillkommer. Det här kvartalet ser det ut som det tillkommer runt 40 megawatt.

Historiskt låga elpriser och ett elcertifikatsystem som inte hängt med har gjort investeringar i vindkraft olönsamma säger Mattias Wondollek. Elcertifikatsystemet ska fungera som ett ekonomiskt stöd till producenter av förnybar el som vindkraft, men systemet och priserna har inte korrigerats tillräckligt ofta påpekar Mattias Wondollek. Nästa justering görs i slutet av oktober. Svensk Vindenergi räknar med att det leder till högre priser på elcertifikaten.

– Vi förväntar oss att marknaden kommer att börja återhämta sig i och med riksdagsbeslutet om kontrollstationen nu i slutet av oktober Det kommer förhoppningsvis att öka investeringsviljan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista