M: Hårdare krav på bidragstagare

1:47 min

Moderaterna vill ställa högre krav på nya svenskar och på arbetslösa för att de ska kunna få bidrag. Samtidigt ska den som lyckas hitta ett arbete få behålla en större del av sitt bidrag.

Elisabeth Svantesson som är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna säger att det är viktigt att öka kraven på dem som får bidrag från samhället.

– Det vi ser är att väldigt många kommuner inte ställer krav. Vi behöver vänta oss mer från de som har en ersättning från det gemensamma. Regeringen, tycker jag, curlar för den som har ett bidrag. Man behöver öka kraven och inte bidragscurla, säger Elisabeth Svantesson.

Redan idag kan Socialtjänsten ställa krav på den som söker försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare. Det kan handla om att man samtidigt måste söka jobb eller delta i arbetsförmedlingens program. Men enligt Elisabeth Svantesson behöver det här bli tvingande regler.

Och även när det gäller nya svenskar vill hon se skarpare krav än idag. En utbildningsplikt ska införas för den som inte har gått färdigt grundskolan, till exempel.

Samtidigt vill Moderaterna att den som hittar ett jobb ändå ska kunna behålla mer av sitt bidrag. För den nyanlända som får ett jobb handlar det om att ändå få behålla sin etableringsersättning i ett år, i stället för i sex månader, som det är idag. Den som har försörjningsstöd och får ett jobb ska få behålla en större del av lönen än idag.

– För till exempel en ensamstående tvåbarnsförälder som har ett halvtidsjobb som vårdbiträde skulle det kunna innebära en ökad inkomst på tusen kronor i månaden.

Det här är en del i Moderaternas budgetförslag som presenteras inom kort. Det skulle kosta cirka 400 miljoner kronor om året att genomföra.

Elisabeth Svantesson förklarar varför Moderaterna tycker att de här förändringarna är viktiga, med väl kända argument.

– Det måste löna sig bättre att arbeta i Sverige. Och vi måste öka kraven på de som lever på bidrag. Det är viktigt för att hålla ihop samhället, säger Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista