Foto: Jacquelyn Martin/AP
Saudiska kungen Salman. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Saudisk prins manar till statskupp

2:01 min

I Saudiarabien har en prins skrivit ett brev till det saudiska hovet där han uppmanar till statskupp, enligt den brittiska tidningen The Guardian. I brevet hävdar prinsen att Kungen Salman inte längre är kapabel till att regera och att hans son är den som i själva verket styr landet.

-- I flera decennier har det politiska systemet i Saudiarabien byggt på en strategisk uppdelning av viktiga statliga poster mellan olika grenar av det saudiska kungahuset, säger Eugene Rogan, professor i mellanösternhistoria och chef för Middle East Centre på universitetet i Oxford.

Sedan kungen Salman intog makten tidigare i år har många i Saudiarabien överraskats och bekymrats över att så mycket makt har koncentrerats till kungens relativt unga son, Mohammed bin Salman.

Det går också rykten om att den 79-årige kungen har alzheimer, och inte är kapabel till att regera. Och att det i själva verket är sonen Mohammed bin Salman som styr landet.

Mohammed bin Salman är en av världens yngsta försvarsministrar.  Dessutom är han vice kronprins, ordförande för det saudiska ekonomiska rådet och chef för hovet. Officiellt är han 35. Men det går det rykten om bara är omkring 29, vilket visar hur saudier ser på honom.

Att en så pass ung prins har så mycket makt är fullkomligt utan motstycke i den saudiska politiska historian. Eugene Rogan säger att hans tid som vice kronprins har präglats av en del svårigheter.

Han förde en dyr militärinsats mot Houthirebellerna i Jemen. Samtidigt faller oljepriset och för en vecka sen skedde den värsta pilgrimskatastrofen på 25 år. Över 700 pilgrimer trampades ihjäl.

Det här har lett till att en av de mer erfarne prinsarna, en sonson till grundaren av kungadömet, skrivit ett brev till hovet där han uppmanar sina bröder att ena sig mot den unga prinsen Mohammed bin Salman och återta makten.

The Guardians journalist Hugh Miles rapporterade om det saudiska kungahuset i flera år och publicerat brevet på The Guardians hemsida. Enligt honom är brevet autentiskt.

– Vi har bekräftat prinsens identitet, det här är på riktigt, säger Hugh Miles.

Han berättar att brevet först cirkulerade privat mellan individer inom kungafamiljen. Men sedan läcktes den av en sympatisör till den regimkritiske bloggaren Mujtahid som i sin tur la ut den på sin blogg.

Innan Mujtahids konto hackades sent i måndags kväll hade brevet laddadets ned två miljoner gånger.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista