Telia Sonera och Telenor avbryter en planerad sammanslagning i Danmark. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Telia Sonera och Telenor avbryter en planerad sammanslagning i Danmark. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Alecta har sålt i Telia Sonera

1:33 min

Pensionsbolaget Alecta har den senaste tiden sålt sina sista aktier i teleoperatören Telia Sonera efter att tidigare ha varit en av de största institutionella ägarna.

Alecta vill inte uttala sig men en annan ägare, AMF, tror att Telia Sonera kommer att sänka aktieutdelningen när bolaget sålt sina dotterbolag i Centralasien. Anders Oscarsson är aktiechef på AMF.

– De kommer inte att dela ut lika mycket. Så min gissning är att vi kommer att se den sänkas med 20 procent när den här affären är avklarad. Men det beror på vad de får ut av eurasia-delen och vad de inversterar i. Men jag tror att den kommer att sjunka, säger Anders Oscarsson, Aktiechef på AMF.

I dag garanterar Telia Sonera sina ägare en utdelning på tre kronor per aktie vilket betyder en direktavkastning på sex till sju procent i förhållande till aktiens värde i dag. Den nivån har varit möjlig bland annat tack vare verksamheten i Centralasien som i fjol stod för ungefär en tredjedel av bolagets totala vinst.

Pensionsbolaget Alecta har varit ägare i Telia Sonera under perioden som det stormat som värst i samband med avslöjandet av korruptionsskandalen i Uzbekistan. Nu har däremot Alecta sålt sina aktier av affärsmässiga skäl.

Få bedömare tror att Telia Sonera ska kunna sälja sin verksamhet i Centralasien till ett bra pris med tanke på den politiska risken och det svåra ekonomiska läget i länderna i regionen.

En potentiell köpare som pekas ut är investmentbolaget Letterone som ägs av en rysk telekommiljardär. Rådgivare till bolagets styrelse är Carl Bildt. Även den före detta Teliachefen Tero Kivisaari arbetar åt bolaget. Kivisaari är en av de misstänkta i korruptionsutredningen om Telia Soneras etablering i Uzbekistan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista