Svenska Volkswagens vd, Claes Jerveland. Foto: TT.
Svenska Volkswagens vd, Claes Jerveland. Foto: TT.

Jerveland: "Vi är också förvånade"

1:09 min

Svenska Volkswagens vd, Claes Jerveland, talar för första gången om VW-skandalen. 

– Vi har tagit till oss av kritiken och beklagar och naturligtvis är vi besvikna. Vi vill be alla våra kunder om ursäkt. Men nu gäller det att se framåt, och våra vänner i Tyskland jobbar på en teknisk lösning. Så fort vi har den till hands är tanken att vi uppdaterar alla bilar. 

Vad är det exakt som ska hända med bilarna som kommer in på verkstäderna?

– Det är en teknisk lösning, men exakt vad det är är lite tidigt att gå in på för att Volkswagen menar att det viktiga är att det här blir helt korrekt. Den ska också testas av en tredje part i EU och Tyskland. 

Vad kommer att hända med utsläppen med de bilar som åtgärdas?

– Då kommer det här med att kväveoxider optimeras i testmiljö åtgärdas. Det är det vi skjuter in oss på att åtgärda nu så att det blir korrekt. 

Vad vill du säga till de bilägarna som köpt en av era bilar och trott att det var ett miljövänligt val?

– Vi är också förvånade och beklagar verkligen det här och förstår om kunderna är besvikna. Vi kan inte göra annat än att be om ursäkt och lova att vi ska rätta till det här, naturligtvis kostnadsfritt. 

Det har talats om otillräcklig information från Volkswagens håll, vad säger du om det?

– Det kan jag hålla med om. Det här rör sig ju om dieselbilar, och de årsmodeller du just nämnde. Men exakt vilka av de dieselbilarna och de motorfamiljerna, det är det vi får reda på nu. Så sent som i går fick vi uppladdat i våra system så vi fick reda på vilka registreringsnummer det handlar om, och nu kan vi börja kontakta våra kunder, vilket vi kommer göra via brev. 

Du har själv fått kritik för att ha varit osynlig - "jorden anropar sverigechefen," skriver en SvD-reporter. Varför har du inte talat så mycket offentligt hitills?

 – Vi har ju jobbat väldigt mycket nu med att få fram den här informationen och vi tycker att vi har försökt att ge information löpande. 

Men borde du, personligen, ha varit mer synlig i den här skandalen?

– Det får andra värdera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista