Bostäder. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Tvångsanslutning av fjärrvärme i rätten

1:49 min

Kan nya villatomter säljas med krav på tvångsanslutning till fjärrvärmenätet? Frågan är aktuell i en tvist som slutförs i dag i Stockholms tingsrätt.

Konkurrensverket menar att Växjö inte haft rätt att sälja kommunala tomter med det villkoret. Samtidigt hävdar kommunen att det gjorts av miljöskäl och utfallet kan bli viktigt för liknande fall.

Magnus Jonsson företräder Konkurrensverket:

– Det begränsar konsumenternas valfrihet. De kan inte välja de värmesystem som de vill. De blir också låsta till en enda leverantör, det vill säga kommunen eget fjärrvärmebolag. Och det här påverkar i sin tur andra marknader som värmepumpsinstallatörerna i Växjö, brunnsborrare.     

Frågan är alltså om en kommun olagligt begränsar konkurrensen genom att kräva anslutning till fjärrvärmenätet vid försäljning av villatomter. Växjö pekar på att det i just det här fallet, i området Vikaholm, också funnits några tomter till salu intill där kraven inte funnits och att det alltid går att köpa villatomt någon annanstans. Det säger advokat Ulf Öberg som är ombud för Växjö kommun i målet och som samtidigt är skeptisk till konkurrensverkets slutsatser:

– Man har gjort gällande att kraven påverkat marknaden såväl för enskilda som för exploatörer. Vi har inte sett någon som helst bevisning vad gäller exploatörer.

Växjö kommun menar det är för att uppnå miljömålen som kraven på tvångsanslutning till fjärrvärmen kommit till. Men det finns också ekonomiska överväganden med i bilden.

--Utan de här kraven hade det inte skett någon utbyggnad av fjärrvärmenätet i Vikaholm, säger advokat Ulf Öberg.

Domen som kommer senare kan bli vägledande och därmed särskilt intressant framöver eftersom Växjös lösning med tvångsanslutning till fjärrvärmenätet långt ifrån är unik.

– Vi vet att 18 kommuner i Götaland och delar av Svealand har krav på att man ansluter sig till fjärrvärme när man köper tomter av dem, säger Magnus Jonsson och fortsätter: De kommunerna har dock inget förbud mot att man installerar värmepump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista