Flera hundra Kallingebor på informationsmötet om pfas för ett år sen. Nu stundar rättsprocess. Foto: Lena König/Sveriges radio
1 av 2
Flera hundra Kallingebor på informationsmötet om PFAS för ett år sen. Nu stundar rättsprocess. Foto: Lena König/Sveriges radio
8 vattenglas
2 av 2
Gifterna PFAS upptäcktes i Kallinges dricksvatten i december. Foto: Christine Olsson/TT

Kallingebor stämmer försvaret för miljögift i blodet

2:00 min

Försvaret kan vänta sig krav på skadestånd från Kallingebor för att de fått  höga halter i blodet av miljögiftet pfas. Det ingår i brandsläckskum som försvaret använt vid flygflottiljen. En knäckfråga blir bevisen för när föroreningarna skett, enligt miljöprofessor Jan Darpö.Bara ett par namn saknas till de 50 som behövs för att Kallingeborna ska kunna driva skadeståndsprocess mot försvaret, utan att den enskilde ska behöva ta för stora ekonomiska risker.

Herman Afzelius som är ordförande i Pfas-föreningen i Kallinge, är optimist att få ihop det antal människor som krävs för att driva processen

 – Alla som jag har träffat har bestämt sig. Det ska inte vara okej att förgifta ett helt samhälle och komma undan utan ansvar, säger Herman Afzelius till P4 Blekinge.

Kallinge är den ort som hittills visat sig värst drabbad av att dricksvatten förorenats av fluorföreningen Pfas. Det ingår i brandsläckskum som försvaret använt i minst 25 år vid flygflottiljen där. Blodprover visar att Kallingebor har rejält höga halter av fluorhaltiga gifter i kroppen.

Snart två år har gått sedan dricksvattenskandalen upptäcktes i Kallinge. Försvaret har ersatt Ronneby kommun för tekniska kostnader och provtagningar men vill hittills inte diskutera ersättning till drabbade människor. Herman Afzelius anser att det  bästa vore om Försvarsmakten direkt tog sitt ansvar.

– I december har det gått två år. Jag som drabbad och mina barn har inte blivit erbjuden någonting, utom att lämna gratis blodprover för att veta hur mycket gift jag har i min kropp. Det är skandal, säger Herman Afzelius.

Det är ganska ovanligt med liknande skadeståndsprocesser i miljöärenden säger Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet

– Det är en vanlig skadeståndstalan och mot sig får man en motpart som är beväpnad med både teknisk och juridisk expertis. Det är alltid en utmaning, om man så säger.

En knäckfråga kan bli när föroreningarna skedde, eftersom preskriptionstiden i sådana här mål är tio år.

– Det beror på hur en domstol skulle se på en fortgående förorening. Men skulle man kunna konstatera att allt skett för mer än tio år sedan, då är möjligheterna till skadestånd utsläckta, enligt Jan Darpö.

Enligt honom talar mycket för att Kallingeborna skulle anmäla ärendet till miljötillsynsmyndigheten, i det här fallet Generalläkaren, som i så fall skulle ta ställning till vilka krav som kan riktas mot Försvaret.  

– Det är dels kostnadsaspekten när det gäller rättegångskostnader, dels svårigheterna i skadeståndsprocessen som gör att folk i allmänhet går till tillsynsmyndigheten och ber den ingripa istället, säger Jan Darpö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista