Miljöminister Åsa Romson. Foto:TT
Miljöminister Åsa Romson. Foto:TT

Åsa Romson träffade Volkswagenchefen

"De måste informera tydligare"
1:14 min

Efter skandalen med Volkswagens manipulerade utsläppsvärden så träffade i dag miljöminister Åsa Romson den svenske Volkswagen-chefen. Efteråt var Åsa Romson nöjd med mötet.

– Från båda sidor såg vi att det var viktigt att ha ett möte för att i raka termer kunna tydliggöra vad de gör, säger Åsa Romson.

En anledning till att miljöministern kallade till sig den svenske Volkswagenchefen Claes Järveland i dag är att informationen till myndigheter och allmänhet, sedan skandalen briserade, varit undermålig från Volkswagens sida.

– Mitt första krav i dag var att de tydligare i den svenska kontexten skall informera om vilken process Volkswagen är inne i och hur de tänker åtgärda det, samt vilka utsläppsvärden de här bilarna egentligen har haft. Det är inte klart än utan det kommer senare.

Det som ska hända nu är att Volkswagen ska skicka ut brev till närmare 225 000 bilägare i Sverige som berörs av fusket. Deras bilar behöver in till en verkstad och ändras. Men på frågan om staten kan ställa några ekonomiska krav på Volkswagen för det som skett svarar Åsa Romson så här.

– Det kan staten bara ställa om det varit felaktigheter i bilarna som påverkat att de fått förmåner som de annars inte skulle varit aktuella för. Det är för tidigt att säga i dag, säger Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".