Delegation till Sverige efter marockansk Ikea-stängning

1:48 min

Efter Marockos beslut att stoppa öppnandet av ett Ikea-varuhus i landet skickar nu kungahuset en politisk delegation på högsta nivå till Sverige. Västsaharier tolkar utvecklingen som att ett svenskt erkännande av staten Västsahara är nära förestående.

I måndags tog marockanska myndigheter beslutet att stoppa öppnandet av ett Ikea-varuhus i Marocko.

Statsägda medier rapporterade att orsaken till stängningen var Sveriges planer på att erkänna Västsahara. Uppgifterna skapade stor uppståndelse säger Julia Finér som är ordförande för EMAUS som länge har arbetat i Västsahara: 

– Det här ledde till att många västsaharier själva trodde att det redan hade hänt. Att Sverige redan har erkänt Västsahara. Många bytte sina profilbilder på Facebook till svenska flaggor och många kontaktade mig och frågade om det stämde.

Västsahara är sedan 40 år ockuperat av Marocko.

Den svenska riksdagen beslutade redan 2012 att Sverige ska erkänna Västsahara. Socialdemokraterna som i dag sitter i den svenska regeringen har också ett kongressbeslut på att Västsahara ska erkännas. Men enligt samstämmiga uppgifter till Ekot är det mycket osannolikt att ett erkännande är nära förestående. Nu pågår nämligen en översyn av den svenska politiken som väntas vara färdig först nästa år.

Men den marockanska delegationen som nu hastigt beger sig till Stockholm verkar ändå oroa sig för just det. I ett brev skickat från den marockanska ambassaden till en lång rad svenska organisationer står att den politiska delegationen har ett viktigt och brådskande ärende.

Från svenskt håll ges ingen information om vad mötet ska handla om och Sveriges utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera besöket.

Däremot får Ekot bekräftat att den marockanska utrikesministern mötte Margot Wallström i New York tidigare i veckan. Hon ska då ha sagt att den svenska hållningen förblir densamma.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista