Mattias Karlsson om Margareta Svenssons avhopp. Foto: TT samt Riksdagen
Beklagligt att hon väljer att sitta kvar, säger Mattias Karlsson om Margareta Svenssons avhopp. Foto: TT samt Riksdagen

Missnöjd riksdagskvinna lämnar SD

1:41 min

En av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, Margareta Larsson, lämnar partiet men behåller sin plats i riksdagen. Enligt Expressen är hon kritisk till hur partiet styrs.

Margareta Larsson, som är mormor till partiledaren Jimmie Åkessons son, lämnar alltså partiet för att istället bli politisk vilde, enligt Expressen.

Ekot har inte lyckats nå henne för en kommentar. Men i en intervju med Expressen beskriver hon Sverigedemokraterna som ett parti präglat av rädsla och hur partiledningen detaljstyr och kontrollerar partiet.

Kritiken riktas främst mot partisekreteraren Richard Jomshof och gruppledaren Mattias Karlsson, som tror att den egentliga anledningen till beslutet är att Margareta Larssons fram till i våras var sjukskriven en längre period och hittills inte kommit tillbaka till riksdagen:

– Jag tycker att den är ganska märklig och jag blir förvånad över att hon inte har andats något av den här kritiken tidigare. Min bedömning är att det här är svepskäl och att det som egentligen ligger bakom är Margareta Larssons hälsotillstånd.

När fick du reda på att Margareta Larsson lämnar partiet?

– Det fick jag reda på i samband med att Expressenartikeln kom ut.

Att en av Sverigedemokraternas platser i riksdagen nu kommer att upptas av en politisk vilde, kommer inte att påverka partiet tror Mattias Karlsson:

– Margareta har ju varit väldigt sjuk under större delen av mandatperioden och därmed inte utfört något arbete åt riksdagsgruppen sedan valet. Sedan tycker jag att det är beklagligt att hon väljer att sitta kvar på ett mandat och uppbära fullt arvode utan att ha någon ambition att utföra något arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista