Finland fryser irakiers och somaliers asylärenden

1:38 min

De ska nu vänta på nya bedömningar av säkerhetsläget i hemländerna. Det meddelade det finska migrationsverket i dag. Konsekvensen kan bli att många nyanlända asylsökande skickas tillbaka.

Det finska migrationsverket uppgav på förmiddagen att man skjuter upp asylbesluten för irakier och somalier, för att "alla kommande ärenden ska bedömas jämlikt utifrån samma riktlinjer, som nu kan komma att ändras".

Orsaken sägs i klartext vara att man upptäckt att andra EU-länder inte ger uppehållstillstånd till människor från mellersta Irak och mellersta och södra Somalia endast på grund av säkerhetsläget, och att Finland därför behöver strama åt sin bedömning.

Utomstående sakkunniga ser dagens besked som en ren panikåtgärd för att täppa till det lilla kryphål som asylsökande från de konflikthärjade huvudstäderna Bagdad och Mogadishu har haft in till Europa.

Finland är det land som har rankat de två städerna och deras omnejd som så allmänfarliga att vistas i, att alla som kunnat visa att de kommer just därifrån, har fått rätt till internationellt skydd.

Finland har de senaste åren tagit emot i snitt 3000 asylsökande per år och majoriteten har varit Irakier och Somalier.

Men på grund av den stora flyktingströmmen över Medelhavet har bara i år mer än 17 000 tagit sig hit, ett mängd flyktingar som Finland inte har sett till sedan andra världskrigets dagar, då framför allt flyktingar från det av Ryssland erövrade Karelen flydde till Finland.

Finlands regering planerar också för nya återsändningsavtal med just Irak. Enligt tidningen Helsingin Sanomat ska Finlands utrikesminister Timo Soini träffa den irakiske utrikesministern redan den här veckan.

Att någon sökt asyl innan eventuella nya riktlinjer träder i kraft kommer inte att ha betydelse, då det är beslutsdatumet som avgör vilka riktlinjer som ska följas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista