Explosioner i Kina. Foto: China out / AP
Explosioner i Kina förstörde bland annat byggnader. Foto: China out / AP

Ytterligare 60 brevbomber hittade efter attentat som krävt sju liv

Sjutton brevbomber exploderade i Guangxi under nationaldagshelgen
1:10 min

Ytterligare 60 misstänkta brevbomber ska ha hittats efter ett attentat i södra Kina som hittills har krävt sju dödsoffer och skadat ett 50-tal i en stad i provinsen Guangxi.

Medan röda flaggor hänger utanför hem och butiker över hela Kina för att fira nationaldagshelgen, sprids bilder i social medier som visar raserade eller skadade byggnader och omkullvälta bilar efter en serie bombattentat riktade mot bland annat en lokal regeringsbyggnad, butiker, ett sjukhus, ett fängelse och en busscentral i Liucheng i den sydliga provinsen Guangxi.


Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua ska 17 explosioner ha inträffat igår eftermiddag, orsakade av bomber förpackade i kurirpaket, och lokal polis uppger att man därefter hittat ytterligare 60 misstänkta kurirpaket.

Attentat mot till exempel myndighetsbyggnader har tidigare inträffat i Kina, och bakgrunden har till exempel varit lokala myndigheters expropriering av mark och hus, etniska konflikter eller rättsfall som inte fått någon korrekt prövning i domstol.

Enligt lokal polis ska en misstänkt 33-årig man från trakten vara gripen och en nationell polisstyrka ska ha skickats till Liuchang för att delta i utredningen av gårdagens större attentat. Enligt statlig radio ska polisen också redan sagt sig ha uteslutit att det skulle handla om ett terrorbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".