Cellgifter hemma gör livet lättare för cancersjuka barn

2:18 min

Nu görs försök med att ge cancersjuka barn cellgiftsbehandling i hemmet. Tanken är att minska tiden på sjukhus, som kan vara påfrestande för barnen och familjerna.

Tvåriga Louise Tyndal Från Ekerö utanför Stockholm kommer att bli den första patienten som provar på.

– Ja, jag har förstått det så. Nu har vi ganska mycket erfarenhet av hemsjukvård, men inte just det här med cellgifter, så ja, där blir vi nog först, berättar hennes mamma Emelie Tyndal.

Tvååriga Louise Tyndal fick leukemi för drygt ett år sedan och har tillbringat väldigt mycket tid på sjukhus.

Det har slitit på familjen, och därför är de glada att nu kunna få pröva cellgiftsbehandling hemma.

Att minska antalet sjukhusbesök är huvudskälet till att man nu från Karolinska Universitetssjukhusets sida vill prova det här.

– Vi tycker att när barnet får cancer bör familjen få ha ett så normalt liv som möjligt, säger Arja Harila Saari är sektionschef för barncancervården på Karolinska. 

Hon säger att det i första skedet handlar det om enstaka patienter, och en sorts cellgifter, eller cytostatika som det heter på fackspråk, som utgör en liten del av hela behandlingsprogrammet.

Hela behandlingen pågår i två och ett halvt år med många olika sorters cytostatika 

– Oftast är cytostatikabehandling så komplicerad, med illamående, flera mediciner samtidigt och risk för komplikationer, att det inte går att ge i hemmet.

Tillgången på hemsjukvård för barn varierar kraftigt i landet, det rapporterade Ekot om igår. Men i Stockholm har man valt att satsa, och nu ska man alltså utöka möjligheterna för de cancersjuka barnen genom att på försök erbjuda cellgiftsbehandling i hemmet 

I dagsläget får mellan 30 och 40 procent av barncancerpatienterna i Stockholm hemsjukvård i någon form, men det skulle kunna vara betydligt fler.

– I någon fas av behandlingen så tror jag att kanske 70 procent av patienterna skulle kunna använda någon form av hemsjukvård, säger Arja Harila Saari.

Emelie Tyndal ser klara fördelar med att dottern kan få vård hemma.

– Resan dit och alla sjuka barn, det är jättetufft. Kan man då vara hemma istället så är det underbart. Att slippa åka in, säger hon.