En illegal flykting från Nigeria i en bur i ett fångläger för illegala migranter i Libyen. Arkivfoto: Manu Brabo/TT.
En illegal flykting från Nigeria i en bur i ett fångläger för illegala migranter i Libyen. Arkivfoto: Manu Brabo/TT.

Larm från Italien om våld och tortyr mot flyktingar i Libyen

1:37 min

I Italien är Rädda Barnen och andra organisationer djupt bekymrade över det extrema våldet många flyktingar och migranter utsätts för i Libyen på flyktvägen till Europa.

 Hela tiden möter hjälparbetare människor som utsatts för tortyr. Giovanna di Benedetto är talesperson för Rädda Barnen på Sicilien dit många flyktingar kommer just nu.

– En somalisk pojke har berättat att när han kom till Libyen sa människosmugglarna, "Välkomna till helvetet". Alla vi träffar, alla berättar om ett inferno i Libyen, säger Giovanna di Benedetto.

Barn kommer med stympade fingrar. Hon säger att en annan pojke som dog efter att ha räddats till havs hade arbetat som en sorts slav, utan vatten, och blivit slagen mycket. En läkare för organisationen Emergency säger till mig att situationen har försämrats. Läkaren berättar om barn med svåra frakturer som blivit nedknuffade från hustak, brännmärken av cigaretter, elchocker och skador efter våldtäkter.

I en provisorisk sjukhusbarack utanför en flyktingmottagning i Syrakusa andas en man i en mask. Han har blivit sjuk under resan på Medelhavet. De som dör på vägen hit nu kvävs ofta till döds instängda under däck. Rädda barnen berättar att människor placerade under däck tvingats betala för att få andas.

Muhammed är hos sjukvårdarna. Han har en återkommande mardröm efter båtresan. Han ligger i vattnet och ser båten översvämmad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista