Oscar Sjöstedt SD:s ekonomisk-politisk talesperson presenterar Sverigedemokraternas vårbudgetmotion vid en pressträff på riksdagens presscenter. Foto: Janerik Henriksson / TT
Oscar Sjöstedt är SD:s ekonomisk-politiska talesperson. Foto: Janerik Henriksson / TT

SD vill stoppa flyktingarna vid gränsen

1:14 min

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin skuggbudet. Den innehåller reformer för nästan 60 miljarder kronor, och över hälften av pengarna kommer från besparingar på migration och integration.

Partiet vill bland annat stoppa de flyktingar som nu tar sig hit via Danmark.

– Man inför gränskontroller, och Sverige har ett enklare läge än många andra länder att göra det med tanke på var vi ligger rent geografiskt, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politiske talesperson.

Så det ska vara poliser vid Öresundsbron och stoppa folk? 

– Ja.

Sverigedemokraterna säger nej till regeringens planer på att höja skatten på bensin och kärnkraft samt på att göra det dyrare att anställa dem över 65.

Istället vill partiet satsa på bland annat skolan, rättsväsendet och försvaret. Över 30 miljarder kronor kommer från sänkta kostnader för migration och integration.

Människor på flykt hjälps bättre i närområdet, menar Sverigedemokraterna, som dock satsar 11 miljarder kronor mindre i bistånd på fyra år än vad regeringen gör.

– Ja, men det är viktigt att komma ihåg hur den biståndsramen ser ut. Regeringen gör avräkningar på det som kallas för flyktinghjälp, det vill säga flyktingar i Sverige, på åtta och en halv miljarder nästa år. Det blir alltså bistånd som inte lämnar Sveriges gränser. Vi gör avräkningar på motsvarande 800 miljoner, säger Oscar Sjöstedt och fortsätter:

– Så vi tycker inte att det är schyst sätt som regeringen gör då, att kalla det bistånd även om det hamnar hos Migrationsverket. De pengarna använder vi inte så att säga, utan istället kanaliserar vi det direkt genom UNHCR i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista