Robin Stjernberg och på Anna Dreber Almeberg, forskare i nationalekonomi vid Handels. Foto: Karin Wettre / Sveriges Radio
Robin Stjernberg och Anna Dreber Almeberg, forskare i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Karin Wettre / Sveriges Radio

Insamlingsgalor behöver inte konkurrera ut varandra

1:54 min

I spåren av flyktingkatastrofen är det många som har engagerat sig och skänkt pengar. Men varför gillar många av oss att ge?

Ekot träffade artisten Robin Stjernberg som under torsdagskvällen uppträdde på en gala i P4 till förmån för Världens barn.

– Jag är med här för att bidra och att inspirera människor för att skänka mer pengar. För att det är det enda rätta och viktiga för alla barn där ute som behöver hjälp. Det här forumet är det så många som lyssnar på. Då har man chans att påverka själv.

Den senaste tiden har många svenskar skänkt pengar och engagerat sig för flyktingarna.

Men vad är det som gör att vi vill hjälpa andra? Anna Dreber Almenberg, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm har forskat om givande och altruism.

– Man har kunnat se i forskningen att njutningscentrum i hjärnan aktiveras när man ger pengar. Vi mår helt enkelt bra av det och belönas av att ge.

Kan det bli en mättnad av alla dessa hjälpevenemang, som galor?

– Om man tror att det samlas in tillräckligt mycket pengar från andra på de här galorna så kanske man väljer att inte ge. Men å andra sidan, om man ger för att visa andra, så och för sig själv att man är en god person kanske man triggas att ge, när man ser hur mycket andra ger.

– Om man är en social varelse vilket de flesta av oss är så kan man vilja ge mer, ju mer andra ger.

Insamlingsgalorna behöver alltså inte konkurrera ut varandra.

Robin Stjernberg gör sig redo för soundcheck inför P4:s gala för Världens barn. Inne i salen repar artisten Kristin Amparo.

– För mig innebär det att jag är en människa som tycker om att ge helt enkelt. Sen att jag får göra det via det jag älskar mest av allt: musiken, att jag med min röst och min musik kan inspirera folk att skänka det är bara helt otroligt, säger Robin Stjernberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista