Obama: Vapenlagarna måste ändras

1:19 min

Nio personer har dödats och sju har skadats vid skolskjutningen i det lilla samhället Roseburg i delstaten Oregon i USA, uppger polisen.  I ett tal sa president Barack Obama att vapenlagarna måste ändras.

– Vi tänker på offren och ber för dem och deras familjer, sa guvernören Kate Brown som såg samlad ut, men fattade sig mycket kort, förkrossad över tragedin.

Roseburg är ett samhälle med 20 000 invånare och många av dem har gått på skolan där en ensam man i 20-årsåldern sköt ihjäl och skadade ett stort antal människor.

Skolan är ett så kallat community college och eleverna är inga barn, men många av dem unga.

Vapen är inte tillåtna på campus och skolans egen säkerhetspersonal är inte beväpnad.

När polisen kom till skolan var gärningsmannen kvar och det blev skottväxling. Polisen har meddelat att gärningsmannen är död, men ännu är inget känt om hans motiv.

Roseburg är en i den långa raden av skolskjutningar i USA och kommer på nytt väcka debatten i USA om rätten att bära vapen och regler för den.

De politiska positionerna har varit låsta och president Barack Obama har hittills misslyckats få stöd för att införa nationell skärpning av vapenkontrollen.

I det tal som han höll med anledning dödsskjutningen i Roseburg sa han bland annat att sådana här masskjutningar blivit rutin i USA och slog fast att vapenlagarna måste ändras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista