Federal Reserve amerikansk ekonomi
Federal Reserve i Washington/Foto: Karen Bleier/TT

Svagare än väntad jobbsiffra i USA

"Sannolikheten för att man ska höja redan den här månaden är så gott som noll"
1:17 min

Svagare än väntade jobbsiffror i USA har i dag skakat börserna och en räntehöjning tycks mer fjärran. 142 000 nya jobb skapades utanför jordbrukssektorn i USA i september och arbetslösheten låg still på 5,1 procent.

Enligt en enkät gjord av nyhetsbyrån Reuters hade dock ekonomer förväntat sig att över 200 000 nya jobb.

När siffran släpptes klockan halv tre föll Stockholms-, London- och Frankfurtbörsen efter att ha legat på plus tidigare under dagen.

Även jobbsiffran för augusti reviderades ner från 173 000 till 136 000 och de svagare än väntade jobbsiffrorna väcker frågan om den förväntade räntehöjningen från den amerikanska centralbanken, Fed, nu kommer skjutas fram.

Mattias Bruér, ekonom på SEB med inriktning på USA, säger att även om siffran är svagare än väntat så kastar den inte omkull deras bild av amerikansk ekonomi.

Men en räntehöjning vid Feds nästa möte senare i oktober tycks nu vara utesluten.

– Sannolikheten för att man ska höja redan den här månaden är så gott som noll efter den här rapporten. Sannolikheten för en räntehöjning senare i år har också minskat. Vi tror fortfarande på att man kommer höja i december men det här var inget som hjälpte den prognosen, säger Bruér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".