Svårt jobb att få gatubarn från Marocko att återvända

2:04 min

Barnrättsorganisationen Bayti i Marocko har i uppdrag att återförena ensamma marockanska barn i Sverige med deras familjer i hemlandet. Marocko är det land de flesta av de ensamma barnen kommer ifrån. Men ytterst få vill återvända - en stor utmaning för organisationen.

Barnrättsorganisationen Bayti, som betyder mitt hem på arabiska (och uttalas Bejti), ingick ett avtal med migrationsverket i mars i år och fick i uppdrag av migrationsverket att återknyta kontakterna mellan barnen och deras anhöriga i Marocko.

Det har knappt gått fem månader av det årslånga avtalet mellan Bayti och migrationsverket, men Jouad Chouaib, ordförande för Bayti, berättar redan om flera utmaningar som han själv märkt av.

– Det första problemet är att många av de här barnen nästan är myndiga. Det kan handla om några månader tills de fyller arton och vi kan bara hjälpa minderåriga. Det andra problemet är att de flesta av de här barnen inte vill åka hem, och vår verksamhet bygger på att barnen frivilligt ska använda våra tjänster för att återvända, säger han.

Bayti har gjort telefonintervjuer med 29 barn, men det visade sig att ytterst få av dem vill återvända. Detta är en stor utmaning för organisationen och för alla som arbetar med frågorna. Jouad Chouaib menar att den marockanska statens attityd mot barnen också är en svårighet. 

– Problemet är inte att Marocko inte vill ta emot barnen. Snarare är problemet att den Marockanska staten inte ser dem som barn som ska beskyddas, utan som kriminella som bör straffas, säger Jouad Chouaib.

Mikael Jeppson, chef för ungdomsjouren i Stockholms stad, ska senare i år åka på en studieresa till Marocko för att träffa bland annat just organisationen Bayti. Han berättar att polisen uppskattar att cirka 200 ensamkommande barn i dag rör sig i Stockholms så kallade riskmiljöer.

Det Jouad Chouaib berättar, att många barn som kommer till Sverige varit utsatta redan i Marocko, är en bild som Mikael Jeppson också bekräftar.

– Många har haft det väldigt tufft under hela sin uppväxt. Därför är det ju också en utmaning att jobba med de här barnen, för att många av dem kan ju inte så mycket annat. Det har kanske funnits missbruk med i bilden sedan unga år, de kanske inte har haft ett jobb, och jag vet inte hur mycket skolgång de haft möjligheter till. De här barnen, de kan liksom livet på gatan, så att säga.

I måndags skulle representanter för Sverige ha träffat en marockansk delegation under ledning av Marockos chargé d’affair Amal Belcaid. Bland annat skulle man diskutera situationen med de marockanska gatubarnen i Sverige, som svenska myndigheter vill att Marocko ska ta ansvar för. Men mötet ställdes in i sista minuten.

En marockansk ambassadtjänsteman ska enligt tidningen Dagens Nyheter ha sagt att frågorna inte är avvisade, mötet bara är uppskjutet och att man jobbar för fullt med att förbereda delegationens besök.