USA:s president Barack Obama. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT.
Foto: Manuel Balce Ceneta/TT.

Obama: Rysslands agerande är ett recept för katastrof

1:57 min

USA vill inte föra ett ställföreträdande krig med Ryssland i Syrien. Det sa USA:s president Barack Obama på en presskonferens under fredagskvällen.  

– Ställföreträdande krig i Syrien är en dålig strategi, sa Barack Obama som kommenterade de ryska flygbombningarna i Syrien för första gången.

Det har varit en tuff vecka för USA:s president, men han höll en offensiv ton på presskonferensen och försökte vända beskrivningen av USA som försvagat och på defensiven.

Ryssland behandlar alla som är mot president Assad i Syrien som terrorister, sa han och kallade det ryska agerandet ett recept för katastrof.

– Den ryska alliansen är med Iran och Syrien. Vår allians är mer än 60 länder, sa Obama trotsigt.

Han upprepade att president Assad inte kan vara en del av en politisk lösning i Syrien och anser att Rysslands stöd för honom är kontraproduktivt och stärker IS.

USA har utbildat och beväpnat så kallat moderata rebeller i Syrien som strider mot Assadregimen.

Programmet kostar 500 miljoner dollar och är ett fiasko. Utbildningen har bara åstadkommit en handfull som strider mot IS och Obama medgav att "det inte fungerat som önskat", men sa att USA tänkte fortsätta stödja den "moderata oppositionen".

De senaste veckornas ryska initiativ har lett till ökad kritik mot Obama för att USA blir försvagat och Ryssland stärkt.

Han avvisade den beskrivningen närmast hånfullt:

– De får bara mer uppmärksamhet. Kritikerna kräver ett mer kraftfullt agerande i Syrien av USA, men deras idéer är halvsmälta och de förringar utmaningen.

– De har inget annat att komma med än rappakalja, tyckte presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista