Michael Kafando. Foto: AP/TT.
Burkina Fasos president, Michael Kafando. Foto: AP/TT.

Burkina Fasos president tackar för stödet

"Det är tack vare er som jag kan tala fritt"
2:01 min

I Västafrikanska Burkina Faso har situationen stabiliserats efter en turbulent tid av kuppförsök, internationell medling, arméns inblandning och kuppmakarnas ovilja att ge med sig.

"Det är tack vare er som jag kan tala fritt här, något som var otänkbart för bara två veckor sedan då jag satt fängslad hos militären", sa en synbart nöjd och lättad Michel Kafando, Burkina Fasos president för landets övergångsregering när han i går talade inför FN:s generalförsamling i New York.

Det har minst sagt varit turbulenta veckor sedan kuppen den 17:e september då befäl inom presidentgardet tillfälligt tog makten och grep landets ledning. Det här skedde bara veckor innan allmänna val skulle hållas.

Men kuppmakarna hade underskattat motståndet från det civila samhället, den politiska ledningen, grannländerna och slutligen även landets armé. Efter påtryckningar och medlingar från omvärlden och till slut beskjutning från arméstyrkor mot gardet i torsdags, gav så slutligen kuppmakarna upp.

Kuppledaren general Gilbert Diendéré har nu gripits, likaså sex andra befäl som låg bakom kuppen. Presidentgardet, som var lojalt mot den tidigare presidenten Blaise Compaoré som avsattes förra året efter 27 år vid makten, det är nu upplöst och huvuddelen av soldaterna har integrerats i den vanliga armén.

President Kafando vädjade i FN om fortsatt stöd från omvärlden för den fortsatta processen. Han lovar att valen kommer att hållas men att de skjuts upp några veckor. Burkina Faso är ett litet och fattigt land, men utvecklingen där har följts noga av hela regionen sedan den folkliga resningen i oktober förra året som ledde till Comparorés avgång.

Lyckas landet genomföra fria val efter flera decennier av mycket hårt styre, så kommer det få en symboliskt och politiskt betydelse för hela Västafrika. Därför är Kafandos tal inför FN ett hoppingivande tecken på att landet är på rätt väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".