Röken ligger mycket tät över bland annat Singpore. Man bar mask för att skydda sig. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Röken påverkar inte bara människor, även miljön. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Svedjebränning skapar dödlig rök i Sydostasien

2:41 min

I över en månad har rökdis legat tätt över delar av Sydostasien på grund av svedjebränningen i Indonesien som ska ge plats för oljepalmsodlingar. Flera hundratusentals människor har blivit sjuka i Indonesien, Malaysia, och Singapore, rapporterar Sveriges Radios Asienkorrespondent.

Enligt forskare bidrar svedjebränningen också till att öka på världens utsläpp av växthusgaser.

Det växthusgasutsläpp som årets bränder förorsakat är lika stort som det Tyskland släpper ut på ett helt år. 600 miljoner ton.

– Det här är inte vad klimatet och världen behöver just nu, säger klimatologen Matthias Roth vid Singapores Nationella Universitet.

Vi sitter på hans kontor inrymt i Universitet som ligger på en hög kulle i Singapore, men den vanligtvis vackra utsikten är nu helt skymd av rökdiset så som det varit i snart en månad nu.

I flera decennier har befolkningen i Indonesien, Singapore och Malaysia tvingats vänja sig vid att luften är farlig att andas in den här tiden på året.

På de Indonesiska öarna Sumatra och Kalimantan utnyttjar både företag och enskilda bönder den torra årstiden och sätter eld på regnskogen för att röja land för mer oljepalmsodlingar. Oljepalmsodlingar täcker nu en yta i Indonesien som är större än hela Island.

Trots tidigare politiska löften om att stoppa bränderna så fortsätter metoden att användas. Ingen inblandad verkar vilja stoppa det.

Befolkningen i Indonesien betalar det högsta priset då de utsätts för en luft som har partikelnivåer som ibland är mer än tusen gånger högre än de som anses vara farligt. Minst 177 000 människor har insjuknat i andningsrelaterade sjukdomar i de drabbade provinserna i Indonesien i år. Men många har problem även i Malaysia och Singapore.

– Vi får in fler och fler patienter som har problem med andningsvägar, både de som redan har astma och de som tidigare inte haft det. Men folk söker även för rinnande och svidande ögon, säger privatläkaren Koo Seng Long i Singapore som även han försöker följa politikernas råd om att vara ute så lite som möjligt.

I Singapore påverkade rökdiset förmodligen även det nyligen genomförda parlamentsvalet. Det fanns de som trodde att landet skulle gå mot ett tvåpartisystem men så blev det inte, säger professor Eugene Tan på Singapores Management Universitet.

– Dagen innan valet bedömdes luften i Singapore som mycket farlig. Det låg så mycket rök över staden att sikten var minimal. Många kände sig oroliga och valde då att lägga sin röst på det man känner till. Det vill säga regeringspartiet, analyserar Eugene Tan.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista