Bränd skogsmark. Foto: Annika Digreus/Sverige Radio.
Bränd skogsmark i Västmanland. Foto: Annika Digreus/Sverige Radio

Förra årets stora brand drar upp priset på skog

1:25 min

Priserna på skog har stigit betydligt mer i området kring den stora skogsbranden i Västmanland förra sommaren, än genomsnittet i Mellansverige. Det visar en rapport som Danske Bank gjort.

- Det här är ju skogsägare som drabbas. Det är deras livsverk som blev förstört då med den här fruktansvärda banden. De har skött den här skogen nästan hela sitt liv. När de då tvingas avverka den och får en ersättning för den som kan säljas och sedan försäkringsersättningar, vad ska man göra – jo man söker efter ny skog att bruka, säger Johan Freij, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Danske Bank.

Priset på skog i norra Västmanland och södra Dalarna har det senaste året stigit med uppemot 15 procent, enligt Danske Banks rapport. Ökningen är mer än dubbelt så hög som för övriga Mellansverige. Orsaken är med största sannolikhet den stora skogsbranden förra året.

Skogsägare som tvingats avverka skog efter branden, och som kanske fått ersättning från försäkringsbolag, söker helt enkelt ny skog att bruka, och det driver upp priserna.

Hittills märks det mest i norra Västmanland och södra Dalarna, men enligt Johan Freij kan effekten hålla i sig ett tag och sprida sig, även om det inte behöver betyda ytterligare prisuppgång.

- Det kommer säkert att fortsätta några år till, kan jag tro. Det finns ju en begräsning i antalet som har drabbats så det här kommer inte att sprida sig över hela landet, säger Johan Freij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista