Foto: TT.
Foto: TT.

Fördelning av flyktingar från EU-länder på gång

1:29 min

Inom kort kan flyktingar som tagit sig över Medelhavet till Italien börja fördelas till olika europeiska länder, i linje med EU:s plan. Sverige kan bli ett av de första mottagarländerna, uppger bland annat italienska nyhetsbyrån ANSA.

Fördelningen av människor som söker asyl kan komma igång inom några dagar, enligt nyhetsbyrån Ansa och EUobserver. Det var efter utdragna förhandlingar som EU:s migrationsministrar för två veckor sen enades om att fördela 120000 asylsökande som anlänt till bland annat Grekland och Italien, mellan övriga medlemsländer.

De första transporterna kommer att gå till Luxemburg, Sverige och Estland, enligt italienska Ansa. Andra källor har lämnat liknande uppgifter till Ekot, att flyg med flyktingar från Sicilien i Italien till Sverige kan bli aktuellt inom kort. Men svenska myndigheter har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Fördelningen av människor mellan EU-länder gäller de som har en chans att få asyl, som exempelvis syrier. Sverige ska enligt EU-överenskommelsen ta emot drygt 4400 personer.

De flesta som kommit med båt över Medelhavet i år har anlänt till Italien och Grekland. Det skapar ett hårt tryck och svårigheter med mottagandet. På Sicilien tvingas många människor driva runt planlöst i väntan på besked från myndigheter. Det är svårt med försörjning.

I dag väntas drygt 200 människor som räddats av ett norskt fartyg på Medelhavet komma i hamn i Italien. Människosmugglarna vill få iväg så många båtar som möjligt före höststormarna, det gör situationen extra farlig nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista