Debatt om vapenvåld i USA

1:34 min

Efter den senaste masskjutningen på en skola i Oregon har diskussionen om vapenvåld och vapenkontroll tagit ny fart. USA:s president Barack Obama har om igen uppmanat till nationell samling för att skärpa reglerna.

I går kommenterade hans politiska motståndare förslagen. Fastighetsmiljardären Donald Trump har starkast stöd i opinionen bland de republikanska presidentkandidaterna.

– Det tjänar inget till att skärpa vapenlagarna, sa Trump i en Tv-intervju efter den senaste masskjutningen i USA, den här gången på en skola i Oregon där nio människor dödades och mördaren tog sitt eget liv.

Enligt Trump är otillräcklig psykisk vård problemet, snarare än lättheten att få tag på ett överflöd av vapen.

Chris Christie, guvernör och presidentkandidat, trodde inte det finns något samband mellan lagstiftning och antal skjutningar, trots att hans egen delstat New Jersey har skärpt kontrollen och har färre skjutningar än flera av de andra delstaterna.

Den tidigare republikanske favoriten Jeb Bush har kölhalats i medierna för sin kommentar om tragedin i Oregon att tyvärr händer det grejer, "stuff happens" och att lagstiftning är en reflex som inte alltid är den rätta.

Den starka vapenlobbyn i NRA har legat lågt de senaste dagarna, men deras svar på hur vapenvåld ska stävjas brukar vara mer beväpning.

Statistik från www.shootingtracker.com, en websida som dokumenterar vapenvåldet, visar att under årets första 274 dagar inträffade 294 masskjutningar i USA, definierade som att fyra eller fler blivit skjutna.

Åtta dygn den längsta tid som gått utan en masskjutning i USA i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista