Letandet efter överlevande fortsätter i Cambray, Guatemala efter ett jordskred. Foto: AP Photo/Moises Castillo/TT.
Letandet efter överlevande fortsätter i Cambray, Guatemala efter ett jordskred. Foto: AP Photo/Moises Castillo/TT.

131 döda i jordskred i Guatemala

1:32 min

I Guatemala minskar nu hoppet om att hitta fler överlevande efter torsdagens stora jordskred. Hittills har 131 döda personer grävts fram ur jordmassorna, men fortfarande saknas runt 150  personer. 

– Det är en mycket svår tid, det är helt obeskrivligt. Hela familjer har gått förlorade här, säger prästen Esvin Sanchez till nyhetsbyrån Reuters.

Han har precis begravt en flicka. Hon var en av de första omkomna personerna som grävdes fram ur jordmassorna.

Liklukten sveper nu in vad som är kvar av byn Cambray i Guatemala. Att det fortfarande finns många döda kroppar under rasmassorna är uppenbart. Men möjligheten att hitta personer som fortfarande är vid liv bedöms nu som allt mer osannolik.

Räddningsarbetare har skyfflat bort tonvis av jord sedan i torsdags för att försöka hitta överlevande. Men bara ett 30-tal personer har som fortfarande var vid liv har påträffats. Och ingen levande person har grävts fram under den gångna helgen.

Samtidigt har kritiken mot de lokala myndigheterna vuxit. Chefen för Guatemalas katastrofmyndighet, Alejandro Maldonad, har sagt till BBC att området borde ha varit utrymt.

De lokala myndigheterna hade fått varningar om att byn låg i ett högriskområde för just jordskred och att den borde ha evakuerats, uppgav Maldonado.

Sluttningen vid byn var hela 35 grader. Det, tillsammans med den sandiga jorden och erosion orsakad av en närliggande flod och illegala avloppsutsläpp, bidrog till jordskredet som skedde efter kraftig nederbörd i området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista