Pedro PAssos Coelho
Den portugisiske premiärministen Pedro Passos Coelho har lett sin koalition mot en valseger.

Portugisisk regering får förnyat förtroende

1:47 min

Portugiserna har gått emot strömmen i Europa och valt om den regering som utfört en smärtsam åtstramningspolitik. Högerregeringen får dock ingen absolut majoritet.

Koalitionen Portugal à Frente får förnyat förtroende, trots fyra års hård åtstramningspolitik med lönesänkningar, nedskärningar i offentliga sektorn och skattehöjningar.

Politiska bedömare anser att valresultatet med nästan 40 procents stöd till den högerliberala regeringen visar att en stor del av portugiserna anser att politiken varit nödvändig för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Idag ser Portugal en ökad tillväxt och export, ett minskat budgetunderskott och en lägre arbetslöshet.

Socialdemokraterna i opposition, med drygt 30 procents stöd, lyckades inte ta regeringsmakten med löften om mindre åtstramningar och mer pengar i plånboken. Förklaringar till att partiet inte gjorde ett bättre val kan vara att partiledaren Antonio Costa kom igång sent med valkampanjen och en splittring inom partiet. Dessutom sitter den tidigare partiledaren José Socrates i husarrest anklagad för bland annat korruption. Vänsterpartier vann istället många nya platser i parlamentet.

Att högerregeringen nu inte får en absolut majoritet kan försvåra bland annat ekonomiska beslut. Tidigare minoritetsregeringar har inte blivit långlivade i Portugal.

Valdeltagandet har sjunkit i portugisiska val sedan demokratin infördes på 1970-talet. Över 40 procent av väljarna struntade nu i att rösta. Regnväder och fotbollsmatcher på valsöndagen kan ha bidragit till ointresset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista