Handelsministrarna i TTP samlades på Hawaii i somras. Foto: Audrey McAvoy /TT
Handelsministrarna i TTP-förhandlingarna samlades på Hawaii i somras. Foto: Audrey McAvoy /TT

Historiskt frihandelsavtal klart

2:00 min

Efter mer än sju års förhandlingar har USA, Kanada, Japan och en rad länder vid Stilla Havet gjort upp om ett frihandelsavtal som omfattar 40 procent av världsekonomin.

TPP, Trans-Pacific Partnership, är det största handelsavtalet i världen på flera decennier.

Trots att avtalet är klart, är det inte säkert att det går igenom. Det måste godkännas av de politiska församlingarna i deltagarländerna.

I USA väntar politiska svårigheter i kongressen för president Barack Obama, som drivit på aktivt, också under de senaste dagarnas avgörande förhandlingar, för att avtalet skulle bli klart.

TPP omfattar USA, Kanada, Japan, Australien, Brunei, Chile, Malaysia, Mexico, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam och minskar handelshinder också på kontroversiella områden som jordbruk, läkemedel och bilar, där svårigheter att komma överens satte käppar i hjulen in i det sista.

Möjligheter till ökad handel och fler jobb i ett avtal som omfattar 40 procent av världsekonomin ger jubel bland förespråkarna, med det hindrar inte att avtalet är kontroversiellt i flera länder, även i USA.

Kritikerna pekar på risker för lägsta tänkbara standard för arbetarskydd, löner och miljö. Fackföreningarna oroar sig för förlorade jobb och den politiska vänstern för att storföretagens makt blir för stor.

I Kanada, där det pågår valrörelse, har socialdemokraterna sagt att avtalet rivs upp om de vinner valet. I USA, där det pågår presidentvalkampanj för fullt, måste presidenten vänta 90 dagar innan han skriver under avtalet och det sen underställs kongressen till våren för ett ja eller nej.

Under tiden ska innehållet diskuteras.

TPP har större stöd bland republikaner än demokrater, men i det giftiga politiska klimatet är det ändå inte givet att presidenten kan räkna med stöd från republikanerna, som ju har majoriteten i kongressen.

För USA handlar TPP också om geopolitik. Det har uppfattats som en politisk motvikt till Kina, som inte är med, men näringslivet här hoppas på att avtalet på sikt ska omfatta även Kina och fler länder både i Asien och Latinamerika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista