Nobelpriset i fysik. Illustration: Johan Jarnestad/Svenska vetenskapsakademin
Nobelpriset i fysik. Illustration: Johan Jarnestad/Kungliga svenska vetenskapsakademin

Nobelpriset i fysik till upptäckt om minimal rymdpartikel

5:21 min

Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald får Nobelpriset i fysik för sina upptäckter om en oerhört liten partikel som strömmar ner från rymden genom våra kroppar varje sekund. Forskarnas upptäckt visar att neutriner byter identitet, vilket i sin tur bevisar att de har massa.

"En fundamental upptäckt inom partikelfysiken". Så beskriver en av Nobelkommittén i fysiks ledamöter, Olga Botner, upptäckten som ligger till grund för 2015 års fysikpris i samband med presskonferensen som hölls på Kungliga vetenskapsakademien i Stockholm vid lunchtid på tisdagen

Neutriner är en vanlig sorts partikel som finns runt omkring oss och i oss. Näst efter fotoner, ljuspartiklar, är neutriner de vanligaste partiklarna i hela universum. Samtidigt är fortfarande mycket okänt om neutriner: "Ingen har någonsin sett en neutrin", som Olga Botner uttrycker det.

Pristagarna har upptäckt att neutriner byter identitet när de rör sig i universum, och det här bevisar att de har massa - om än en liten sådan. Hur liten vet man inte, men man vet att de har en massa som är "mer än en miljon gånger mindre än neutroners", enligt Olga Botner.

Forskarna som får fysikpriset är hemmahörande i Kanada respektive Japan. Upptäckterna som nu belönas skedde kring millennieskiftet, men i olika delar av världen. Medan Kajita i Japan upptäcker att neutriner från atmosfären växlar mellan två olika identiteter, upptäcker en forskargrupp i Kanada, under ledning av McDonald, att neutriner från solen inte försvinner på väg till jorden utan istället byter identitet på vägen.

Upptäckten om neutriner visar att den så kallade standardmodellen, som är en av fysikens grundpelare, inte stämmer helt, då den har utgått från att neutrinerna inte har någon massa.

Enligt Kungliga vetenskapsakademien kan upptäckten om neutriner visa sig avgörande för vår bild av universum.

Arthur B. McDonald, född 1943, är professor emeritus vid Queen's University, Kingston, Ontario i Kanada.

Takaaki Kajita är född 1959 och forskar vid University of Tokyo, Kashiwa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista