Posten, brev, brevbärare, cykel
Posten räknar med att tappa fyra av fem försändelser på grund av digitaliseringen. Foto: TT

Posten vill kunna höja portot i Sverige

2:02 min

Trenden med att vi skickar färre brev med posten fortsätter, en effekt av det kan bli att portot snart höjs. I Danmark har PostNord fått igenom portohöjningar på 90 procent och en ny utredning kan leda till portohöjning också i Sverige.

PostNords kommunikationschef Per Mossberg menar att prishöjningar är nödvändiga:

– I dagsläget har vi situationen att de lättaste breven med en tilltagande digitalisering, det vill säga med mindre och mindre volymer, inte kommer att bära sina kostnader.

Har ni tittat på vad en rimlig prishöjning skulle vara?

– Nej det har vi inte tittat på. Nu har vi ju prisregleringen och om utredningen kommer fram till att den bör tas bort så är det klart att vi måste säkerställa att priserna följer med kostnadsutvecklingen, alltså den faktiska kostnadsutvecklingen.

I Danmark har man de senaste åren tappat 80 procent av brevvolymerna på grund av den snabba digitaliseringen och nu har PostNord beslutat sig för att nästan fördubbla portot på A-brev, från 10 till 19 danska kronor.

Volymminskningen i Sverige har inte varit lika stor som i Danmark, men enligt Per Mossberg räknar man med att tappa fyra av fem försändelser på grund av digitaliseringen.

– Vi har redan idag ett av Europas lägsta porton. I Danmark är portot på A-breven före höjningen tio kronor, i Sverige så är det sju kronor. Vi ligger väldigt lågt i internationell jämförelse och det är rimligt att det ska bära sina egna kostnader.

Regeringen har nu tillsatt en postlagsutredning som bland annat ska se över den prisreglering som innebär att portot inte får höjas med mer än konsumentprisindex. Kristina Jonäng, som leder utredningen, vill inte svara på om det kan bli aktuellt att ta bort prisregleringen vilket skulle innebära att PostNord kan höja priserna.

– Jag vill inte säga något bestämt för vi har knappt börjat den här utredningen. Men det är självklart så att vi måste snegla på Danmark och vi måste snegla på vad det skulle innebära för Sverige om våra post- och brevförsändelser minskar i lika snabb takt som i Danmark, säger Kristina Jonäng och fortsätter:

– Det kanske det gör om några år och då måste vi ha någon slags beredskap för hur posten i Sverige får intäkter på något annat sätt än relativt låga porton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista