Analys: Fredrik Furtenbach om Alliansens skuggbudgetar

5:40 min

Nu när Alliansen inte längre lägger fram en samlad budget finns det en hel del som skiljer, enligt Ekots inrikespolitiska kommentator. Det innebär också att regeringen kommer få igenom sin budget, SD skulle inte kunna orsaka samma kaos som förra året.

Nu har alla allianspartier lagt fram sina förslag till ekonomisk politik. Hur lika är de?

– Det finns mycket som är gemensamt. De vill alla sänka skatterna med i storleksordningen 30 miljarder nästa år. De säger nej till många av regeringens viktigaste förslag, till exempel satsningen på att bygga hyresrätter, och till regeringens arbetsmarknadspolitik med bland annat traineejobb och extratjänster för arbetslösa. De säger också nej till att försämra ROT-avdraget för byggtjänster och vill alla på ett eller annat sätt bygga ut RUT-avdraget.

– Men nu när de inte längre måste vara överens om allt har de tagit fram en hel del som skiljer. Alla allianspartierna har till exempel sin egen baby på skatteområdet och lägger fram olika skatteförslag. Enigheten är borta kring de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga, det som brukar kallas ungdomsrabatten och som det varit så mycket debatt om. Bara Centern vill nu bevara rabatten helt, alla de andra vill delvis ta bort den.

– Moderaterna är ensamma bland annat om att vilja ha ännu ett jobbskatteavdrag, om än i en något annorlunda variant. Och om att föreslå en andra karensdag utan ersättning för den som är sjuk. Bara Folkpartiet satsar stort på att sänka skatten särskilt för höga inkomster. Och bara Kristdemokraterna föreslår att unga under 25 år och nyanlända ska kunna tjäna 500 000 innan de måste betala skatt.

Det finns gemensam allianspolitik också i alla de här partiernas olika budgetar, ett avsnitt. Hur viktigt är det?

– De fyra är överens om en del principer, till exempel att det är dags för staten att börja göra besparingar från år 2018 och så småningom komma upp i 25 miljarder. De pekar ut några områden där staten kan ta in mer pengar, och har en gemensam kritik av regeringen.

– Det är ett ganska skissartat dokument. Jag antar att de både vill ha kakan och äta den. De utvecklar en egen politik, men vill inte ge intrycket av att alliansen är totalt splittrad.

Har allianspartierna någon chans att få igenom förslag tillsammans med Sverigedemokraterna?

– Ingenting som har med pengar att göra och hör hemma i en budget. Sverigedemokraterna har bjudit in till det, men det skulle strida mot decemberöverenskommelsen som låter regeringen få igenom sina budgetar.

– Eftersom allianspartierna lägger varsin budget finns inget gemensamt alliansförslag som Sverigedemokraterna kan rösta på. Därmed kan det inte bli repris på röran från förra hösten, då Sverigedemokraterna fällde regeringens budget och nästan regeringen. Regeringen kommer att få igenom sin budget, oppositionspartierna får det inte.

Sverigedemokraterna då, hur mycket har de gemensamt med allianspartierna i den ekonomiska politiken?

– Sverigedemokraterna ligger långt från de andra eftersom deras ekonomiska politik bygger på att stora besparingar görs på invandring. De vill nu i princip stänga gränserna, få bort 95 procent av strömmen av asylsökande. De asylsökande ska tillbaka till det första EU-landet de kom till.

– Det finns en rad frågetecken kring hur det skulle gå till. Dels måste Sverige pröva alla asylansökningar, det är vi bundna till av internationella konventioner. Och i de flesta fall vet inte migrationsverket vilket land som var första asylland. Bara ungefär en tredjedel av de asylsökande har enligt Migrationsverket tidigare registrerats i ett annat EU-land. Och även när man vet det kan inte alla skickas tillbaka.