John Campbell säger att USA tar på sig ansvaret för bombningarna. Foto: Carolyn Kaster /TT
John Campbell säger att USA tar på sig ansvaret för bombningarna. Foto: Carolyn Kaster /TT

USA tar på sig sjukhusbombning

I dag backade general Campbell helt
1:25 min

Efter att sedan i söndags ha gett flera olika versioner av attacken mot Kunduz i Afghanistan där Läkare utan gränsers sjukhus bombades sa USA:s toppgeneral i landet i dag att den var ett misstag som USA ensamt bär ansvar för.

USA:s befälhavare i Afghanistan, general John Campbell, har sedan helgens sjukhusattack i Kunduz bland annat sagt att skälet till den var att afghanska styrkor begärde eldunderstöd mot talibanstyrkorna, liksom att USA visste att det fanns stridande talibaner inne på sjukhusområdet.

I dag backade general Campbell helt och sa att attacken var ett rent misstag, att USA aldrig medvetet skulle angripa ett sjukhus och att det var helt och hållet amerikanska beslut som ledde till att USA under en halvtimme bombade Läkare Utan Gränsers sjukhus så att minst 22 människor dödades.  

General Campbell sa också i dag att händelsen lett till att han beordrat en omedelbar genomgång av krigets lagar och regler för de kvarvarande amerikanska styrkorna i Afghanistan.

Generalens besked tolkas av flera analytiker som ett slags erkännande av att amerikansk militär saknar grundläggande kunskap om vilka internationella konventioner som gäller i krigssituationer.

Och det är något som ytterligare upprör Läkare Utan Gränser. USA-chefen Jason Cone upprepar kravet på en oberoende internationell utredning och nöjer sig inte med den som Pentagon själva satt i gång.

– Ingen kan påstå att de inte visste att det var ett sjukhus man attackerade, säger Jason Cone.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".