Nya sedlar 2015
Nya sedlarna fungerar inte i butikernas maskiner. Foto: TT.

Nya sedlar skapar tekniska problem i handeln

"Vi har fått brist på växelpengar"
1:27 min

Det sker bara en dryg vecka efter att de släpptes. Fler rapporter från handeln om sedelproblem är att vänta. Det är de butiker som har ett system för växlingspengar som heter Cashguard som har uppenbara svårigheter med att ge kunderna rätt växel i rätt valörer tillbaka.

– Vi har haft problem sedan i torsdags och vi har 140 Willysbutiker som är berörda och ett tjugotal Hemköpsbutiker, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

De nya sedlarna leder av tekniska skäl till att Cashguardapparaterna matar ut fel valörer i växel till kunderna. Det kommer 20-lappar i stället för 50-kronorssedlar.

– Problemet är att vi har svårt att ta emot kontanter eftersom vi fått brist på växelpengar. Vad vi får göra är att uppmana våra kunder att helst betala med kort.

Det är företaget Strongpoint som ligger bakom Cashguardsystemet och bolagets vd Jörgen Waaler erkänner att det finns problem.

– Vi har planlagt det här i två år och det är en ganska omfattande och komplicerad process. Vi tar självfallet allt ansvar för att detta ska fungera, det är det ingen tvekan om, säger Jörgen Waaler.

Men det är Riksbanken som skapat problemen, enligt Jörgen Waaler. Den första informationen sade att det skulle släppas stora mängder nya 200-sedlar.

Sen kom nya besked att det bara skulle bli begränsade mängder av just den sedeln. Då fungerade inte förinställningarna i Cashguardsystemet, men Strongpoint jobbar med frågan.

– Vi gör det jobbet nu, absolut. Det är inget fel på tekniken, men det var fel på de prognoser vi fick från Riksbanken, säger Jörgen Waaler.

Det kan också finnas problem hos livsmedelsjätten Ica och branschorganisationen Svensk Handel ska ta reda på hur det ser ut hos medlemsföretagen. Under tiden finns svårigheterna och kundirritationen.

– Vi kommer nog få dras med det här problemet ett par dagar till. Och själva grundproblemet är inte löst, det är det ju inte, säger Claes Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".