Norges finansminister Siv Jensen (Frp) och en oljerigg. Foto: Vegard Wivestad Grött/TT och Statoil/TT. Montage: SR
Norge rekordsänker skatter i sin statsbudget. Foto: TT

Norge sänker skatter med oljepengar

1:33 min

Norges regering vill använda rekordmycket oljepengar för att kunna sänka skatterna nästa år.

Finansminister Siv Jensen presenterade idag regeringens förslag till statsbudget för 2016, och hon sa då att den viktigaste förändringen blir att sänka skatten för norska företag.

- När vi sänker bolagsskatten gör vi det mer lönsamt att investera i Norge, och vi stärker det norska näringslivets konkurrenskraft, säger finansminister Siv Jensen från Fremskrittspartiet.

Norge har idag en bolagsskatt på 27 procent, vilket är betydligt högre än i grannländerna Sverige och Danmark. Nu föreslår norska regeringen att skatten ska ner till 25 procent nästa år och på sikt till 22 procent.

Även de vanliga inkomstskatterna ska ner, anser regeringen, bortsett från för de norrmän som tjänar allra mest.

Idag föreslås ett slags krispaket på 4 miljarder kronor som främst ska gå till de områden i västra och södra Norge som drabbas hårdast av den kraftiga nedgången för oljeindustrin.

De flesta länder skulle behöva låna pengar för sådana här satsningar, men Norge har sin enorma oljefond.

Regeringen vill nu plocka ut rekordmycket pengar ur fonden nästa år; 194 miljarder kronor, eller runt 37 000 kronor per norsk medborgare.

- Vi är tydliga med att ökad användning av oljepengar även ska leda till lägre skatter och avgifter, säger finansministern.

Norges minoritetsregering måste nu förhandla om sitt budgetförslag, i första hand med stödpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista