Antioxidantmolekylen och Klas Kärre.
Foto: C.Bickel / Science Translational Medicine, Andrea Björsell (pressbild)

Cancerfonden: För tidigt att helt avråda från kosttillskott

2:09 min

En ny studie visar att antioxidanter kraftigt ökar spridningen av hudcancer. Men Cancerfonden tycker att det behövs mer forskning innan man avråder cancerpatienter från att äta kosttillskott med antioxidanter.

Ordföranden för Cancerfondens forskningsnämnd Klas Kärre tycker att den nya studien bidrar med en ny viktig kunskap. Men han menar att det är för tidigt att ändra några kostrekommendationer.

– Man bör veta om att antioxidanter nog kanske inte har så stark positiv effekt som kosttillskott utan till och med kan ha negativ effekt. Och det kommer vi att betona mer. Men att därifrån ändra till att starkt avråda, det behövs det lite starkare bevis för, säger Klas Kärre.

I den nya studien från Sahlgrenska akademin har forskarna undersökt vilken effekt extra tillskott av antioxidanter ger vid hudcancerformen malignt melanom.

Och försöken som har gjorts på möss och på odlade celler från patienter med malignt melanom, visade på en kraftig effekt, berättar professor Martin Bergö, som ledde studien.

– Antioxidanterna fördubblade metastaseringen i kroppen, alltså ökade möjligheten för en tumör att sprida sig. Och det är ju det som är det allvarliga, det är det man dör av om man har melanom, säger han.

Redan förra året visade en studie vid Sahlgrenska akademin att antioxidanter påskyndar och förvärrar sjukdomsförloppet vid lungcancer.

Martin Bergö menar att de här forskningsresultaten är extra allvarliga med tanke på att det finns en utbredd tro att antioxidanter tvärtom motverkar cancer. Det har visat sig att cancerpatienter är mer benägna än andra att äta kosttillskott med antioxidanter, som till exempel E-vitamintabletter.

Enligt professor Martin Bergö tyder nu den samlade forskningen på att antioxidanter visserligen kan skydda friska celler, men att de också skyddar cancerceller och kan förvärra ett redan påbörjat sjukdomsförlopp.

– Sammantaget tycker vi att om man har en ökad risk för cancer eller om man har cancer bör man undvika kosttillskott med antioxidanter. Ålder i sig är ju den allvarligaste riskfaktorn för cancer, så ju äldre man är desto mer ska man överväga att inte ta sådana här kosttillskott.

Men Klas Kärre på Cancerfondens forskningsnämnd menar att det behövs kliniska studier på människor som bekräftar resultaten, innan man ändrar några kostrekommendationer. Men han säger samtidigt att det är viktigt att upplysa cancerpatienter om den här nya forskningen.

– Och jag kan tillägga att jag själv om jag fick diagnosen aldrig skulle äta antioxidanter som kosttillskott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista