Burspråk höga fönster Handelskammaren i guldtext
Stockholms handelskammare. Foto: Hasse Holmberg/TT

Brist på utlandsfödda hämmar exporten

1:55 min

Svenska företag kan förbättra sin utrikeshandel med tjänster genom att anställa utlandsfödda med högskoleutbildning.

Till skillnad mot varuexporten är tjänsteexporten mindre beroende av till exempel tullar. I stället har språk och kulturell förståelse större betydelse, enligt ekonomerna Andreas Hatzigeorgiou och Magnus Lodefalk.

De menar att det finns kunskapsluckor hos svenska företag som hämmar tjänsteexporten.

– Det betyder att svensk tjänsteexport hålls tillbaka, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Tjänsteexporten utgör en allt större del av ekonomin och därför ville artikelförfattarna, ta reda på vilka hindren för export av just tjänster var.

De tittade på statistik från svenska företag mellan åren 1998 och 2007 och fann ett positivt samband mellan hur många utlandsfödda, med eftergymnasial utbildning, ett företag hade anställda och hur mycket utrikeshandel med tjänster företaget bedrev. Sambandet var tydligast när det gällde utlandsfödda som befunnit sig i Sverige under fyra år.

– Om man anställer ytterligare en utlandsfödd person, med högskoleutbildning, kan exporten av tjänster öka med så mycket som 18 procent på en del marknader, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Mot bakgrund av detta tycker Andreas Hatzigeorgiou att det är problematiskt att det i Sverige finns ett större gap i sysselsättningen mellan inrikes- och utrikesfödda än i många jämförbara länder. Han säger också att även om han välkomnade regeringens satsning för att stärka exporten så saknade han en strategi för att ta tillvara på den potential som redan finns i landet.

– Vår hälsning till regeringen skulle vara att faktiskt titta på de här olika aspekterna. Hur Sverige med sin befolkning med internationell kompetens kan hjälpa svensk export.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista