Migrationsverket på plats vid Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar. Foto Anders Wiklund/TT
Migrationsverket på plats vid Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar. Foto Anders Wiklund/TT

Platserna på ankomstboenden på väg att ta slut

2:29 min

Under den senaste veckan har nästan 8 000 personer sökt asyl i Sverige och nu uppger Migrationsverkets att deras ankomstboenden är på väg att ta slut. I Malmö, där trycket är extra hårt just nu, handlar det bara om dagar innan man måste börja använda gymnastiksalar och liknande som boende.

Rexhep Hajrizi är beredskapsansvarig för Region Syd på Migrationsverket.

– Det är snart slut med platserna när det gäller att placera folk ute på vår mottagningsenhet. Varje dag ser vi att det är ansträngt men i dag ser vi att situationen är mer än ansträngd. Så vi försöker att mobilisera de resurser vi har så vi kan klara dagen. Men det är väldigt ansträngt.

Ungefär hälften av de flyktingar som söker sig till Sverige varje dag kommer till Malmö för att registrerar sig hos Migrationsverket.

Och här är den stora utmaningen i den hårt pressade situationen dels att hinna med registreringen av de asylsökande och att ordna fram ställen att bo på.

Just nu görs en upphandling kring nya boenden vilket man hoppas kan generera fler platser runt om i hela landet.

I Skåne har det inletts diskussioner mellan Migrationsverket och Kriminalvården för att eventuellt inhysa flyktingar i nedlagda fängelser i Malmö och Helsingborg, säger Rexhep Hajrizi.

Men det kan ta tid och därför kan det bli tal om tillfälliga nödboenden inom en snar framtid, säger han.

– Sporthallar och annat som är stort där de som söker asyl kan bo i en eller två nätter. De här krisplatserna sätts i beredskap på en gång. Det är bara att trycka på knappen. 

Utanför Malmö centralstation fladdrar en presenning i vinden. Den sitter fast i en bod där frivilliga serverar mackor och dricka till flyktingar.

Ett stenkast bort har Malmö stad satt upp ett gäng grå baracker som ska fungera som en flyktingmottagning och skapa en effektivare registrering av alla asylsökande.

Hit till centralstationen kom 26-åriga Mostafa Rahman för fyra dagar sen. I dag möts vi på Migrationsverket där han just lämnat sina fingeravtryck.

– Det är så mycket folk här att det finns dem som suttit här i flera dagar och väntat, säger Mostafa Rahman.

Processen tar lång tid säger Mostafa som bor tillfälligt med sin fru och tvåårige son hos en kompis.

Rexhep Hajrizi som har jobbat på Migrationsverket i 24 år säger att det vi ser nu är historiskt. Men han tror man kommer klara av situationen. Varje dag bussas nu hundratals människor vidare uppåt i landet.

– Så vi är tvungna nu att bussa folk till Boden och till Stockholm. Så det är väldigt ansträngt men vi kämpar på, säger Rexhep Hajrizi på Migrationsverket i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista