Syriska barn på flykt i Libanon. Lille Muhammed föddes på flykt och har aldrig sett hemlandet. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
1 av 3
Syriska barn på flykt i Libanon. Lille Muhammed föddes på flykt och har aldrig sett hemlandet. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Många syrier i Libanon bor i provisoriska tältläger. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 3
Många syrier i Libanon bor i provisoriska tältläger. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Raserat hus i Homs i Syrien. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 3
Raserat hus i Homs. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Ännu fler syrier drivs på flykt

2:00 min

Ryssland har intensifierat flygattackerna mot mål i Syrien och i dag träffas EU-politiker i Luxemburg för att diskutera sätt att minska massflykten från Mellanöstern. Samtidigt flyr ännu fler syrier.

På Beiruts flygplats syns en liten grupp resenärer som bara bär små ryggsäckar. De blandar sig med de andra passagerarna för att inte väcka uppmärksamhet, men de har precis kommit från Syrien. 

– Jag lämnade Syrien vid tiotiden igår kväll, vi åkte direkt hit till flygplatsen berättar Muhammed som är ingenjör från Homs och som inte vill framträda med sitt riktiga namn eller synas på bild. 

 Runt 50 syrier reste samtidigt, de var uppdelade i olika minibussar och hade transitvisum för att passera genom Libanon. Ingenjören har planerat flykten länge.

– Först härifrån till Turkiet, vidare med båt över Medelhavet och sen genom Europa till Sverige, jag har släktingar och vänner där och tycker om Sverige, säger Muhammed.

Smugglare organiserar hela resan, Muhammed tror att kostnaden blir runt 4000 dollar, motsvarande 35 000 kronor. Det är på grund av den väntande sjöresan som syrierna har så lite packning.

EU:s ledare har i dagarna lanserat en plan som innehåller mer stöd till grannländerna för att få syrier att stanna i närområdet. En miljard euro utlovas till Turkiet bland annat i utbyte mot att den turkiska kustbevakningen utökar kontrollerna för att stoppa smugglingen över Medelhavet.

– Om de förbjuder den vägen måste det finnas en ersättningsväg, tror Muhammed hoppfullt.

Men medan ryskt, amerikanskt och syriskt stridsflyg nu trängs i luften och bombar olika grupper som strider i Syrien, drivs fler syrier på flykt, många är välutbildade från medelklassen som Muhammed.

– Syrien är inte ett land för intellektuella längre, det är bara en plats för vapen och jag vill inte bära vapen, säger ingenjören som snart ska ta flyget till Izmir i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista