Barnfamilj på flykt i natten polis bil med tända lyktor i bakgrunden
1 av 2
En barnfamilj från Syrien får hjälp av kroatisk polis att passera gränsen till Ungern. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Kvinna med barn på armen vid en väg.
2 av 2
Flyktingarna kommer med tåg från östra Kroatien till den ungerska gränsen. Foto: Johanna Melén/ Sveriges Radio.

Ungern stoppar flyktingar med hjälp av Polen, Tjeckien och Slovakien

"Vore det krig här skulle vi ju också fly"
2:46 min

Ungern får nu hjälp från Polen, Tjeckien och Slovakien i den så kallade Visegradgruppen med att stoppa flyktingarna vid landets gräns till Kroatien. Under torsdagen möts gruppen för att diskutera flyktingfrågan.

På mötet deltar även Kroatien vars relation till Ungern har försämrats som en följd av flyktingsituationen.

Sedan mitten av september har över 120 000 flyktingar passerat genom Kroatien på sin väg norrut.

Sara som är åtta år gammal har kommit efter, hon går ensam i mörkret med armarna kring ett hoprullat liggunderlag. Hennes mamma Vurda ropar: Sara, skynda dig!

De är från Syrien och har just kommit med specialinsatt tåg från Tovarnik i östra Kroatien hit till gränsstationen Botovo i norr. Nu går de till fots ett par kilometer över gränsen in i Ungern.

– Ni måste röra på er nu, det är bråttom, säger en kroatisk polis till en barnfamilj som stannat för att ordna med packningen.

Sedan Ungern med hjälp av taggtråd och nya lagar i praktiken stängde sin gräns mot Serbien för flyktingarna har flyktingströmmen genom Europa tagit vägen via Kroatien istället och därifrån in i Ungern. Än så länge låter Ungern dem passera. Nästa anhalt är Österrike.

Men det är oklart hur länge. Ett taggtrådsstängsel håller på att uppföras också längs den kroatiska gränsen och nu utlovas hjälp från Polen, Tjeckien och Slovakien. Bland annat ska 25 tjeckiska soldater skickas till gränsen mellan Ungern och Kroatien. Andra åtgärder kommer att diskuteras när länderna i den så kallade Visegradgruppen möts i dag. På det mötet deltar även Kroatien.

Kroatiens regering har valt att underlätta för flyktingarna att ta sig genom landet och den socialdemokratiska premiärministern Zoran Milanovic har kritiserat Ungerns stängselbygge.

Men också i Kroatien går meningarna isär om hur man ska hantera flyktingsituationen och landets konservativa president Kolinda Grabar-Kitarovic har precis som Ungerns premiärminister Viktor Orbán anklagat Tyskland för att skapa kaos i Europa genom att välkomna flyktingarna.

Och läkaren Juraj Maric som står redo vid sin sjukvårdsbil när flyktingarna kommer med tåget till Botovo tycker att Ungern gör rätt i att bygga stängsel.

– Jag har stått och tittat på de här människorna i 48 timmar nu. Gud hjälpe Europa med att integrera alla dem, säger han.

När tåget tömts på flyktingar kommer en grupp romer från byn för att samla in urdruckna vattenflaskor. De tycker att det är rätt att hjälpa flyktingarna.

– Vore det krig här skulle vi ju också fly, säger Josip.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".