Angela Merkel. Foto: Gero Breloer, AP/TT
Angela Merkel. Foto: Gero Breloer, AP/TT

Merkel försvarar sin flyktingpolitik

1:25 min

Kritiken mot Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir allt hårdare också från hennes egna partikamrater. I går kväll gick hon på offensiven och försvarade sin flyktingpolitik i en extrainsatt timslång tv-intervju.

Förbundskanslern, som vanligtvis kritiseras för att avvakta för länge, förklarade varför hon så beslutsamt har drivit på i flyktingfrågan.

– Jag är fast övertygad om att vi kan hantera den här situationen, sa Merkel men underströk flera gånger att det inte är lätt.

Som förbundskansler ser hon det som sin uppgift att förmedla optimism och uppmuntra till handlingskraft inför den historiska utmaningen med fler människor på flykt än nån gång under efterkrigstiden.

– Det är den svåraste situationen sedan återföreningen, sa Merkel i intervjun där hon visade sig ovanligt personlig och känslomässigt engagerad.

Det här är också den svåraste utmaningen för hennes själv i rollen som förbundskansler. Kritiken blir allt mer högljudd, också från hennes egna partivänner. De hävdar att hon har lockat hit flyktingar men saknar en plan för att ta emot dem.

Varje dag kommer omkring tiotusen nya människor till Tyskland. Många kommuner går på knäna och vet inte hur de ska få fram fler sängplatser för dem som dagligen strömmar till.

Merkel, som länge åtnjutit rekordhöga popularitetssiffror har fått se dessa dala kraftigt på senare tid. Många förutspår att flyktingkrisen blir den fråga som avgör hennes framtid som kansler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista