Bengt Sandberg på Fastighetsanställdas förbund har aldrig träffat någon papperslös i städbranschen som inte utnyttjas. Foto: Martin Jönsson/Sverigesradio
Bengt Sandberg på Fastighetsanställdas förbund har aldrig träffat någon papperslös i städbranschen som inte utnyttjas. Foto: Martin Jönsson/Sverigesradio

"Ju fler papperslösa, desto fler utnyttjas"

2:15 min

Problemen med skattefusk i städbranschen riskerar att växa i takt med ett ökat antal papperslösa. I en ny rapport från Skatteverket prickas hälften av de granskade städföretagen för olika typer av fusk.

Papperslösa människor hör till dem som ofta får svarta och låga löner - och när många människor flyr till Sverige riskerar utnyttjandet att växa i omfattning.

– Det är ju enkel matematik, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.  

– Finns det fler människor som är beredda att ta jobb till låga ersättningar och med förhållanden som de flesta av oss inte vill ha, så ökar naturligtvis risken för att fler människor blir utsatta och fler företag utnyttjar detta. 

Hittills i år har över 80 000 personer sökt asyl i Sverige. Det betyder att prognosen från i somras redan har överträffats. Migrationsverket räknar med att antalet flyktingar kommer öka ytterligare innan året är slut.

En del personer kommer att stanna i Sverige som papperslösa efter att ha nekats asyl. Och det är den gruppen som riskerar att bli utnyttjad i städbranschen.

Personer utan uppehållstillstånd anställs ofta för att städa på tider då ingen ser dem, säger Pia Bergman på Skatteverket.

– Det arbetet är osynligt i väldigt stor utsträckning. Det sker ofta nattetid. Ingen ser vad som händer och då är det lätt att dölja.

Bengt Sandberg är ombudsman på Fastighetsanställdas förbund och också ordförande i Fackligt Center för Papperslösa, en ideell förening med fackförbund från LO, TCO och Saco.

Föreningen uppskattar att det finns upp emot 50 000 papperslösa personer i Sverige redan idag. Och det är inom städbranschen de har det allra värst.

– Det är faktiskt rent åt helvete. Det är folk som har fått 10, 20 eller 40 kronor i timmen. Vi har aldrig träffat någon papperslös som inte är utnyttjad och helt vidrigt behandlad. Det finns ingen som har schyssta villkor, säger Bengt Sandberg.

Han tror också att problemen riskerar att växa.

– Ju större invandring vi får, desto större blir antalet papperslösa och desto fler blir antalet som utnyttjas. Finns det stora pengar att tjäna så finns det skurkar som är beredda att utnyttja och tjäna pengar på människor, säger Bengt Sandberg. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista