Victor Sundberg hann aldrig fylla två år. Han gick bort i cancersjukdomen neuroblastom 2009. Foto: Sveriges Radio.
Victor Sundberg hann aldrig fylla två år. Han gick bort i cancersjukdomen neuroblastom 2009. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Landstinget lovar bättring - nu ska barn få vård hemma

1:57 min

Landstinget i Uppsala lovar nu att ordna så att alla barn som behöver vård i livets slutskede också ska kunna få det hemma. Beskedet kommer efter att Ekot i dag har rapporterat om Victor, som 1,5 år gammal gick bort i cancer, men tvingades vara på sjukhus in i det sista mot familjens vilja, eftersom det saknades hemsjukvård.

– Jag kan å landstingets vägnar beklaga att det här inte har hanterats på ett sätt som inneburit en lösning i det enskilda fallet. Vi vet att det är barn som farit illa och det är djupt beklagligt, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

Landstinget i Uppsala planerar att inom några veckor fatta beslut om att hemsjukvård för barn ska erbjudas. Det kommer att gälla från årsskiftet, men bara i tre av landstingets åtta kommuner.

– Vi börjar med de här tre kommunerna nu, det är dem vi skriver avtal med, men målet är att gå vidare så att alla åtta kommuner omfattas någon gång under 2016.

Beskedet kommer efter att Ekot rapporterat om lille Victor som inte kunde tillbringa sin sista tid hemma, tillsammans med syskonen, på grund av att det saknades hemsjukvård. Han avled i cancer för sex år sedan, berättar hans mamma Sofie Karlsson.

– Vi får aldrig tillbaka den tiden med honom. Det hade betytt så oerhört mycket att få se honom hemma och kunnat ta de sista bilderna i hemmet. Barnen hade kunnat träffa honom efter skolan och kunnat vara med honom mycket mer. Han älskade våra hundar som han inte heller fick träffa.

Möjligheterna för barn att få hemsjukvård är beroende av var i landet man bor. I till exempel Stockholm och Östergötland finns en väl utbyggt hemsjukvård för barn, medan det i bland annat Uppsala inte har fungerat alls.

Problemet är många gånger att ansvaret för vården bollas mellan kommuner och landsting, och här krävs ett nytänkande, säger Olle Björk, som är medicinskt sakkunnig på Barncancerfonden.

– Jag vill se en organisatorisk förändring, jag tycker att det har varit för mycket tjafs, vem är det som bestämmer här egentligen? Kommunerna bestämmer om äldre, men när det gäller barnen är det landstingen som ska bestämma, och där finns inte en bra organisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista