Man går förbi börsnotering i Tokyo. Foto: Shizuo Kambayashi/TT.
Foto: Shizuo Kambayashi/TT.

Japans ekonomi står och stampar

Japan fortsätter att ha problem. Nya siffror tyder på att företagens investeringar inte tar fart som väntat och det spekuleras återigen om nya stimulansåtgärder.

I förrgår ombildade premiärminister Shinzo Abe sin regering som ett sätt att få ny kraft i den ekonomiska politiken. Men det imponerar inte på Masamichi Adachi, investeringsbanken JP Morgans chefekonom i Tokyo.

– Även om regeringen ombildas så sitter alla ledande medlemmarna kvar, inklusive finansminister Taro Aso. Det här betyder kontinuitet och vi ser inga nya konkreta ekonomiska förslag, säger Adachi.

Premiärminister Abe har tidigare lanserat nästa steg i sitt ekonomiska program, däribland sociala reformer. Men kritikerna anser att de är alldeles för otydliga. Hans lycka är att oppositionen är mycket svag just nu, även inom hans eget parti.

Dessutom tycks han på hemmaplan få stöd för TPP - det gigantiska handelsavtalet för Stilla Havsområdet som blev färdigförhandlat tidigare i veckan. Som uttalad marknadsliberal välkomnar Masamichi Adachi TPP men han understryker att det kommer att ta lång tid att genomföra och många hinder finns på vägen.

Mer närliggande gäller det att öka de japanska företagens och hushållens spenderande, säger han. Det går trögt trots att både vinsterna och lönerna just nu ökar.

– Det är kanske en fråga om tid. Japanerna ser på de senaste 20 årens ekonomiska problem och vågar inte satsa på framtiden, säger Masamichi Adachi, investeringsbanken JP Morgans chefekonom i Tokyo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista