Partiordförande Ebba Busch Thor talar på presskonferensen under Kristdemokraternas riksting i Västerås. Fredrik Furtenbach kommenterar första dagen. Foto: 	Per Groth / TT samt Pablo Dalence/ Sveriges Radio
Partiordförande Ebba Busch Thor talar på presskonferensen under Kristdemokraternas riksting i Västerås. Fredrik Furtenbach kommenterar första dagen. Foto: Per Groth / TT samt Pablo Dalence/ Sveriges Radio

Furtenbach: Busch Thor slåss inte för decemberöverenskommelsen

Studio Ett: Utfrågning av Ebba Busch Thor (KD) och politisk analys av Fredrik Furtenbach
15 min

Om Kristdemokraterna skulle rösta mot DÖ så "måste man nog säga att det vore oväntat" säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach. Men i princip säger hon till ombuden gör som de vill, fortsätter han i sin kommentar.

Varför ser det ut att bli strid om decemberöverenskommelsen på Kristdemokraternas riksting?

– Uppgörelsen låter de rödgröna få igenom sin ekonomiska politik. Lite oväntat har ett antal KD-distrikt, just nu verkar ett tiotal poppat upp som vill riva upp överenskommelsen. Det är en överraskning att skulle bubbla så tydligt just i Kristdemokraterna, när protesterna tidigare varit starkast i Moderaterna och moderatledningen nu verkar brottat ner sina motståndare.

– På en pressträff i dag försvarade Ebba Busch Thor överenskommelsen väldigt halvhjärtat. I princip säger hon till ombuden gör som ni vill, vi i ledningen kommer att lyda, och hantera det. Vi har en plan B. Hon tonade ner riskerna med att fälla decemberöverenskommelsen, inte ens om statsminister Stefan Löfven svarar med nyval är det några problem, enligt Ebba Busch Thor.

– En partiledare kan satsa sin auktoritet på att få med sig en kongress på sin åsikt. Hon gör motsatsen. Intrycket är att hon i princip bjuder in ombuden att fälla överenskommelsen. En alternativ tolkning skulle möjligen kunna vara att hon inte vet hur det slutar och inte vill få sin auktoritet skadad om det blir nej till DÖ.

Vad finns det mer för stridsfrågor på rikstinget?

– Partistyrelsen vill att Kristdemokraterna ska ta ställning för att Sverige ska gå med i Nato. Där lär det bli debatt, inte ens partistyrelsen var enig internt. Blir det så blir Nato en tydligare höger-vänsterfråga i Sverige, hela alliansen kommer i princip vara för.

– En annan fråga är att partistyrelsen föreslår att Kristdemokraterna ska acceptera att homosexuella par får adoptera. Svensk lag tillåter det redan även om det inte betyder så mycket i praktiken. Men Kristdemokraterna har alltid varit emot. I den typen av frågor vill nya partiledaren Ebba Busch Thor förändra partiet och den traditionella inställningen att familj kan bara vara mamma-pappa-barn.

Detta är nya partiledaren Ebba Busch Thors första riksting. Hur viktigt är det för henne?

– Det blir ett viktigt steg, hon har chansen att stärka sin position. Hennes auktoritet verkar nu ganska svag, det syntes till exempel när hon knappt fick igenom sin kandidat till gruppledare i riksdagen. Partiet går nu högerut och är tydligt splittrade. Hon förknippas klart med en falang, högern, och det brukar vara en nackdel för en partiledare. Men efter en kongress brukar det vara lättare att ge bilden att ett parti står enat.

Vad händer om KD skulle rösta nej till decemberöverenskommelsen?

– Trots allt måste man nog säga att det vore oväntat, Kristdemokraterna är av traditon ett lydigt parti. Men det har blivit svårare att bedöma sedan det framgick att partiledaren är ljum i sitt försvar för DÖ.

– Om det skulle hända är Kristdemokraterna för litet för att ensamma avgöra överenskommelsens öde. Men om det skulle få igång en snöboll inom borgerligheten så att DÖ faller i alliansen så kan Stefan Löfven svara med nyval. Kd i sig är illa rustat för det. Partiet ligger normalt under fyra procent i mätningarna. Det är mitt i en högersväng i politiken och är just nu riksdagens troligen mest splittrade parti. Dessutom har det en ny och oprövad partiledare.

Varför valde Kristdemokraterna att göra medieutspel om just tiggeriet inför rikstinget?

– De vill ju ha en ny profil, och brukar göra utspel i frågor med högerstämpel, brott och straff, invandring och försvar. Deras eftervalanalys kom fram till att de kan ta väljare från Moderaterna och Sverigedemokraterna och rekommenderade dem att göra överraskande utspel i den här frågorna. Så det ligger i linje med deras nuvarande strategi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".