En äldre kvinna drunknade vid en badplats i Landskrona på lördagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Polisen tvingas prioritera bort larm

2:03 min

Polisen tvingades välja bort tusentals larm i somras för att resurserna inte räckte till. Antalet resursbristfall i polisens interna statistik mer än dubblerades i juli och augusti, jämfört med i vintras och i våras. Ökningen väcker reaktioner runtom i landet.

– Sommaren har rent personalmässigt varit en av de sämre som jag har varit med om som vakthavande under drygt tio år, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl i Värmland. 

– Det har varit många jobb vi har fått låta bli att åka på. Vi har fått koda av med resursbrist, trots att vi egentligen borde ha åkt med tanke på folks upprördhet och ängslan.

I sina interna kodsystem har polisen kod 128 för att markera resursbrist. Skillnaderna mellan olika regioner i hur koden används är stora, men sammantaget syns en tydlig ökning under högsommaren.

I juli registrerades drygt 1 300 resursbristfall och i augusti nästan 1 500. Det kan jämföras med snittet på 600 per månad under vintern och våren. Tendensen med klart högre antal resursbristfall syns även för tidigare år.

Siffrorna visar på brister i sommarbemanningen, anser poliser och fackliga representanter runtom i landet som Sveriges Radio har pratat med. Polisförbundets ordförande Lena Nitz är också bekymrad.

– Generellt sett är det en problematik kring bemanningen på sommaren, och där har Polisförbundet på olika platser i landet varit oerhört tydliga med att bemanningen inte kommer att klara av det antal jobb som beordras ut, säger Nitz.

Och visst är bemanningen lägre, eftersom det inte finns vikarier att ta in, konstaterar Lars Heimbrand, polismästare på polisens nationella operativa avdelning. Men han anser att det är svårt att dra slutsatser av resursbristkodningarna, eftersom de regionala skillnaderna är så stora.

– Och att det har kodats som resursbrist innebär inte alltid att det är en verklig resursbrist. Där har vi den här bristen på enhetliga bedömningar, som kommer av att vi var 21 olika polismyndigheter tidigare med egna länskommunikationscentraler och egna metoder.

Han ser också att regioner med stort tryck på sommaren kan få mer stöd i framtiden, när den nya organisationen har satt sig och man jobbar mer enhetligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista